Redactie ABM Financial News - Woensdag 5 oktober 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX daalde 0,8 procent tot 454,62 punten, terwijl de AMX 1,2 procent won en de AScX 0,1 procent daalde.


Mediaberichten dat de Europese Centrale Bank de intentie heeft om zijn obligatie inkoopprogramma in te perken zijn volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx de belangrijkste reden voor de rode borden op het Damrak. "Zodra de ECB het woord 'tapering' in de mond neemt beseft de markt dat het feest niet altijd kan door blijven gaan", aldus Sleutel. De beleggingspecialist kijkt gedurende de tweede helft van de handelsdag met name uit naar een tweetal Amerikaanse inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en het ADP-banenrapport, in aanloop naar het Amerikaans banenrapport komende vrijdag.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Japanse dienstensector in september verder is gedaald. De index noteerde op 48,2 versus 49,6 een maand eerder. De daling markeert de sterkste daling sinds april 2014.

Vanuit Europa kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindexen van de dienstensector te verwerken. De bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone is in september afgenomen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex daalde van 52,8 in augustus naar 52,2 in september. Onder de individuele lidstaten sprong Frankrijk er bovenuit, waar de groei aantrok. De groei van de Duitse, Spaanse en Italiaanse dienstensectoren lieten daarentegen een vertraging zien.

Olie noteerde woensdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent naar 49,48 dollar, terwijl een december-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 51,66 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1222. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1218 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1205 op de borden.

Stijgers en dalers

Vier van de in totaal 25 hoofdfondsen noteren aan het einde van de ochtend hoger, waarbij Aegon met een winst van 3,7 procent het voortouw neemt, gevolgd door Altice, ABN AMRO en ING met winsten van achtereenvolgens 1,2, 0,7 en 0,3 procent.

NN en Delta Lloyd kunnen woensdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat NN woensdagochtend bekendmaakte voornemens te zijn om een bod in contanten uit brengen op sectorgenoot Delta Lloyd. NN Group is bereid 5,30 euro in contanten per aandeel Delta Lloyd te bieden, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op een ondernemingswaarde van 2,4 miljard euro. Het overnamebod geeft aandeelhouders van Delta Lloyd een premie van 29 procent ten opzichte van de laatste koers en 53 procent ten opzichte van de volumegewogen gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers noemt het bod "verrassend, maar logisch" en in eerste instantie aan de magere kant. NN noteerde 3,1 procent lager.

Ahold Delhaize meldde woensdag voorbeurs dat bestuurslid James McCann is afgetreden. Hij zal als topman van Ahold USA opgevolgd worden door Kevin Holt, die naast zijn huidige functie als CEO Delhaize America tevens in de raad van bestuur van Ahold Delhaize zitting heeft. Het aandeel daalde 1,2 procent.

Keppel Smit Towage en Maju Maritime, twee joint ventures van Boskalis Westminster, hebben een bestelling geplaatst voor twee LNG dual-fuel havensleepboten. De financiële details werden niet vermeld. Het aandeel daalde 0,5 procent.

José Luis Duran, lid van de raad van commissarissen van Unibail-Rodamco, is per 4 oktober teruggetreden. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Onder de Midkapfondsen was Delta Lloyd na het bod van NN met een winst van 27,4 procent de sterkste stijger. Delta Lloyd maakte woensdag tevens bekend na een strategische review van de Belgische activiteiten de structuur van de Belgische activiteiten vereenvoudigen. Deze vereenvoudiging houdt in dat Delta Lloyd Life NV in België fuseert met Delta Lloyd Levensverzekering NV in Nederland.

KBC Securities heeft een initieel koopadvies gezet op TKH Group met een koersdoel van 43,00 euro. Het aandeel won 0,9 procent.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans rekenen op de aandacht van beleggers. Heijmans heeft financial close bereikt voor het publiek-private samenwerking project A27/A1 Utrecht-Noord - Knooppunt Eemnes - Aansluiting Bunschoten-Spakenburg. De financial close volgt op de voorlopige gunning van het project op 30 juni 2016. Het project heeft een contractwaarde van circa 220 miljoen euro. Het aandeel noteerde o,6 procent hoger.

De Verenigde Nederlandse Compagnie neemt het agrarische bedrijf DGM voor 100 procent over. Het aandeel steeg 2,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen