Redactie ABM Financial News - Donderdag 6 oktober 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel iets hoger. De AEX index steeg 0,2 procent op 456,82 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

"De dollar trekt aan, op macro-economisch vlak wordt de situatie in de Verenigde Staten alleen maar beter waardoor de kans op een renteverhoging toeneemt, Deutsche Bank is enigszins naar de achtergrond verdwenen en als de olieprijs aantrekt is dat goed voor de inflatie", aldus handelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. "Verder gebeurt er niet zo veel", voegde Maartens toe.

Europa breed is volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets UK donderdagochtend sprake van een vrij positief sentiment, gevoed door het hogere slot van Wall Street. Volgens de analist wordt dit positieve sentiment onder andere ondersteund door positieve macro-data uit Duitsland. Volgens de analist is de "Brexit ellende" voor nu even van de radar en kijkt de markt vooral naar de Amerikaanse economie, waar de economische omstandigheden steeds beter lijken te worden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in september zijn gedaald ten opzichte van de opleving in augustus. In september stegen de prijzen op jaarbasis met 0,1 procent, na een stijging van 0,2 procent een maand eerder.

De Duitse fabrieksorders namen in augustus op maandbasis toe met 1,0 procent. De binnenlandse orders lagen 2,6 procent hoger, maar de buitenlandse orders daalden met 0,2 procent.

Olie noteerde donderdag nipt in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 49,74 dollar, terwijl een december-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 51,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1189. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1199 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1206 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 16 van de 25 aandelen in het groen, waarbij Aegon met een winst van 3,2 procent het voortouw nam, gevolgd door ING Groep en Randstad met winsten van achtereenvolgens 1,8 en 1,1 procent.

De Nigeriaanse overheid eist voor bijna 407 miljoen dollar van Royal Dutch Shell aan compensatie vanwege de illegale export van ruwe olie naar de Verenigde Staten in de periode 2011 en 2014. Dit schreef The Wall Street Journal. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 7,50 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. De analisten verhoogden hun raming voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor dit jaar van 5,8 miljard naar 6,4 miljard dollar, gesteund door de opwaarts bijgestelde verwachtingen voor staalprijzen in de Europese Unie en ruwe grondstoffen. Het aandeel won 0,9 procent.

Unibail-Rodamco was met een verlies van 1,8 procent de grootste daler, gevolgd door KPN met 1,5 procent en Heineken met 0,5 procent.

Van de Midkapfondsen kon Air France-KLM rekenen op de aandacht van beleggers. Het personeel van KLM maakt zich ernstig zorgen over de sluipende inlijving door de Franse partner Air France. Dit schreef De Telegraaf donderdag op basis van bronnen in Parijs. Moederbedrijf Air France-KLM zou volgens de bronnen werken aan een nieuw verdelingsplan. Daarbij zou KLM 15 procent aan vluchten moeten inleveren. Air France-KLM meldde donderdagochtend tevens met succes een zesjarige obligatie geplaatst te hebben, waarmee de luchtvaarder 400 miljoen euro ophaalde. Het aandeel daalde 1,8 procent.

BAM Groep was koploper in de AMX met 2, procent, gevolgd door ASM International met 1,8 procent en Philips Lighting met 1,3 procent. Fugro dikte 1,0 procent aan. De joint venture Seabed Geosolutions van Fugro en CGG ontving van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) een vervolgopdracht voor een project in de Verenigde Arabische Emiraten. De opdracht betreft de tweede fase van het Ghasha Field-project en kent een contractwaarde van circa 60 miljoen dollar.

Arcadis kreeg een opdracht om het gebied bij de Limburgse dorpen Ooijen en Wanssum langs de Maas aantrekkelijker en veiliger te maken. Met de opdracht is een bedrag van ruim 3 miljoen euro gemoeid. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Refresco Group sloot de rijen met een min van 3,9 procent. De drie grootste aandeelhouders van de bottelaar verkleinden hun belangen, waardoor het totaal aan vrij verhandelbare aandelen flink is gestegen. Ferskur Holding, Tamoa Limited en 3i deden in totaal een belang van 9,9 procent van de hand bij institutionele beleggers, gelijk aan circa 8 miljoen aandelen.

Van de kleinere fondsen presteerde Ordina met een winst van 4,3 procent goed. Probiodrug was de sterkste daler met een verlies van 7,7 procent na de aankondiging woensdag nabeurs van een emissie.

Leren beleggen

Live koersen