Redactie ABM Financial News - Woensdag 12 oktober 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag rond de klok van elf uur op een kleine winst. De AEX index liep 0,2 procent op naar 451,95 punten, terwijl de AMX 0,1 procent lager noteerde en ook de AScX 0,1 procent moest laten gaan.


"Voor vandaag is het wachten op de notulen van de Federal Reserve van diens meest recente vergadering. Dat er ondertussen een renteverhoging in december aankomt lijkt vrij zeker", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA.

Montfrooij verwacht echter ook dat bedrijfsresultaten steeds meer onder de aandacht komen van beleggers. "Als de cijfers van de Amerikaanse financials van later deze week tegenvallen, verwacht ik daarvan ook een effect op de koersvorming van de Nederlandse financiële waarden", aldus Montfrooij.

De consumentenprijzen in Frankrijk zijn in september op maandbasis met 0,2 gedaald. Op jaarbasis steeg het prijspeil evenwel met 0,4 procent, niettemin nog geen indicatie dat het met de prijzen in de eurozone de kant uit tendeert die de Europese Centrale Bank graag ziet.

Ook vandaag is het in de macro-economische agenda niet druk met aan het eind van de ochtend de industriële productie van de eurozone over augustus en in de tweede helft van de middag de olievoorraden op weekbasis van de Verenigde Staten.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent hoger op 51,04 dollar, terwijl een december-future Brent 0,7 procent hoger noteerde op 52,78 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1041. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1052 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1157 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter werd NN Group door Berenberg in een eerste advies op Kopen gezet met een koersdoel van 33,00 euro.

Financiele waarden trokken woensdagochtend de kar met een winst van 1,2 procent voor Aegon en ING. Verliezers werden aangevoerd door ArcelorMittal met een daling van 1,3 procent.

Er tekende zich woensdag geen nieuws af onder de afzonderlijke Midkap-fondsen, behalve een koersdoelverhoging voor het aandeel Delta Lloyd door Barclays naar 3,20 euro, 2,10 euro onder het afgewezen bod van NN Groep. Het aandeel Delta Lloyd zakte woensdag 0,9 procent en week daarmee af van de trend onder financials.

Fugro was een opvallende stijger met een winst van 1,4 procent na geruststellende resultaten van het Noorse PGS.

Air France-KLM steeg 1,5 procent. Onderdeel Air France is van plan om tussen nu en maart ruim honderd piloten aan te nemen. Dit meldde de Franse zakenkrant Les Echos woensdag op basis van uitspraken van bestuurslid Gilles Laurent van Air France-KLM.

PostNL liep woensdag 0,9 procent op. TomTom was de opmerkelijkste daler met een verlies van 1 procent.

In de AScX-index publiceerde Fagron zijn cijfers. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal, tegen de verwachting in, een iets lagere omzet geboekt. Er ging 7,8 procent van de koers af. Volgens Michaël Vlemmix van KBC Securities viel de omzet tegen, maar was de herhaling van de outlook wel positief. ING analist Matthias Maenhaut zag echter wel een bevestiging voor zijn koopadvies op Fagron in de resultaten.

Lucas Bols liep woensdag 1,8 procent op. Kepler Cheuvreux heeft woensdag Lucas Bols op de kooplijst gezet met een koersdoel van 17,50 euro.

AMG, dinsdag nog een gebeten hond, mag woensdag 1,8 procent bijschrijven, ForFramers steeg 1,2 procent en Nedap 1,0 procent. Het verlies was te vinden bij Probiodrug met een verlies van 1,3 procent.

Op het lokaal genoteerde front bracht Docdata een tussentijdse kwartaalrapportage naar buiten. Het bedrijf is vrijwel leeg en streeft naar beëindiging van de beursnotering. Over het derde kwartaal resteerde een licht negatief bedrijfsresultaat. Het aandeel noteerde woensdag 6 procent lager.

Core Laboratories zal in het vierde kwartaal een dividend van 0,55 dollar per aandeel in contanten uitkeren. Dit maakte het Amerikaanse bedrijf met een notering op het Damrak dinsdag nabeurs bekend. Het aandeel noteerde onveranderd.

Novisource won 2,4 procent en ook Brill was deze ochtend weer bij de winnende fondsen te vinden met een winst van 1,9 procent. Pershing zakte 1,7 procent en was daarmee de twede daler van de lokaal genoteerde aandelen.

Leren beleggen

Live koersen