Redactie ABM Financial News - Dinsdag 18 oktober 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 1,1 procent op naar 453,06 punten, terwijl de AMX 0,8 procent hoger noteerde en de AScX 0,7 procent aandikte.

"Er wordt dinsdag positief gereageerd op de bedrijfsresultaten die tot nog toe voor een groot deel beter zijn dan verwacht. Bovendien waren we maandag wat in mineur en heeft de hoofdgraadmeter op weekbasis nog wat meer ingeleverd. Dat zorgt voor een opwaartse correctie", zei vermogensbeheerder Marcel Van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Van der Schaaf sluit met de betrekking tot de Europese Centrale Bank die donderdag het rentebesluit bekendmaakt, niet uit dat er iets extra's komt. "De in te kopen obligaties raken toch een beetje op en de vraag is dan waar de ECB naar kijkt als alternatief", aldus de marktvorser.

In het Verenigd Koninkrijk kwamen cijfers over de consumentenprijzen en producentenprijzen uit. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,0 procent, waar een toename van 0,9 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in september op jaarbasis met 1,2 procent toe, tegen een plus van 0,9 procent in augustus.

De macro-economische agenda is dinsdag relatief bescheiden van omvang met enkel nog de Amerikaanse inflatie over september en de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers over oktober.

Bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten zijn voorbeurs te verwachten van onder meer Johnson & Johnson, Philip Morris, UnitedHealth en Goldman Sachs. Nabeurs volgen Intel Corporation en Yahoo.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent hoger op 50,45 dollar, terwijl een december-future Brent 0,9 procent hoger noteerde op 51,95 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Stijgers en dalers
Alle AEX-componenten noteerden op een plus. Galapagos ging aan kop met een winst van 5,4 procent nadat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst plaatste. Het nieuwe koersdoel ligt 20 euro hoger op 75,00 euro.

Gemalto presenteerde een deal met PSA Group, waarvoor de digitale beveiliger miljoenen auto's gaat voorzien van een systeem waarmee auto's met elkaar kunnen communiceren en onderhoud en ondersteuning op afstand mogelijk is. Het aandeel noteerde 3,0 procent hoger.

Op gepaste afstand steeg ING Groep 1,2 procent, stond SBM Offshore met een plus van 1,2 procent en dikte Royal Dutch Shell 1,4 procent aan.

KPN moest toestaan dat KBC Securities het koersdoel met 0,20 euro verlaagde naar 3,50 euro bij handhaving van het advies Kopen. Het aandeel won 0,6 procent.

Onder de Midkappers kondigde Vastned de verkoop van vastgoed in Nederland aan voor ruim 65 miljoen euro, in combinatie met de aanschaf van nieuwe winkelpanden in Nederland en Frankrijk voor dik 18 miljoen euro. VastNed noteerde dinsdag 2,1 procent hoger.

Flow Traders kreeg van Credit Suisse een koersdoelverlaging van 40,00 naar 38,00 euro, waarbij het advies Outperform bleef. Het aandeel Flow Traders noteerde dinsdag een winst van 1,1 procent.

Ook Philips Lighting was onderhevig aan een waarderingsdynamiek. NIBC startte met het volgens van het aandeel en de verrichtingen van het bedrijf en zette het advies op Neutraal en het koersdoel op 23,00 euro. Het aandeel won 0,6 procent.

Bij de Midkap waren wel enkele fondsen die in het rood noteerden, maar de minnen bleven zeer beperkt. OCI was de grootste daler met een verlies van 0,4 procent.

Onder de kleinere fondsen verkocht Rabobank een deel van zijn belang in Van Lanschot, om onder de meldingsgrens van tien procent uit te komen wat minder regelgevende verplichtingen met zich meebrengt. Rabobank verkocht een belang van 2,3 procent. Het resterende belang bedraagt 9,8 procent. Het aandeel Van Lanschot noteerde 1,8 procent hoger.

Sterkste daler betrof ICT Group met een verlies van 1,5 procent en Basic-Fit leverde 1,1 procent in.

Leren beleggen

Live koersen