Redactie ABM Financial News - Woensdag 19 oktober 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs is woensdag gedurende de ochtend dicht bij huis gebleven. De AEX index maakte een pas op de plaats op 453,02 punten, terwijl de AMX 0,5 procent verloor en de AScX juist 0,4 procent steeg.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van weinig richtinggevend nieuws en een rustige ochtend. "Waarschijnlijk door de herfstvakantie", aldus Schutte.

Ook groeicijfers uit China werden volgens de beleggingsadviseur enkel voor kennisgeving aangenomen. Afgelopen kwartaal steeg het Chinese bruto binnenlands product met 6,7 procent op jaarbasis, gelijk aan de groei in zowel het tweede als eerste kwartaal van dit jaar. Op kwartaalbasis bedroeg de groei na seizoenscorrectie 1,8 procent. "De stimuleringsmaatregelen door de Chinese overheid lijken zijn vruchten af te werpen, al wordt het effect ervan steeds korter", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de investeringen in Nederland in augustus van dit jaar opnieuw zijn gestegen. In augustus lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,3 procent hoger dan in augustus 2015. De stijging was vrijwel gelijk aan de groei in de voorafgaande maand, toen de investeringen 5,4 procent stegen. De groei in augustus viel vrijwel volledig toe te schrijven aan hogere investeringen in woningen.

De markt kijkt vooral uit naar het Beige Book van de Federal Reserve. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank. Verder staan de wekelijkse olievoorraden op de rol, evenals de Amerikaanse woningbouw en bouwvergunningen in september.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 50,86 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 52,28 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0995. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0979 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0993 op de borden.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen steeg ASML 3,2 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten van Bernstein spraken van een "uitstekend kwartaal" en een positieve outlook voor ASML. "Goede resultaten ondanks een lagere verscheping van Extreme Ultraviolet, en een bevestiging van de kracht van de onderliggende business", aldus analisten van Morgan Stanley.

Verder stegen Randstad en ArcelorMittal met respectievelijk 1,7 en 1,2 procent. De uitzender kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Credit Suisse van 43,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.

Beleggers bleken minder te spreken over de cijfers van AkzoNobel. Het aandeel daalde 2,5 procent. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van het verf- en chemieconcern uit Amsterdam evenwel in lijn met de verwachting. Analist Stijn Demeester van ING oordeelde dat de omzet beneden verwachting uit kwam, maar gaf aan dat het bedrijfsresultaat (EBIT) juist sterker steeg dan voorzien. Demeester uitte zich positief over de volumegroei bij zowel Decorative Paintings en Specialty Chemicals. Evenwel werd dit resultaat gedrukt door valutaire tegenwind, een negatieve prijs/mix-verhouding en lagere volumes bij Performance Coatings door onder meer een zwakke olie- en gasmarkt.

Ook Galapagos en Unibail-Rodamco konden met verliezen van respectievelijk 1,3 en 0,9 procent niet in het groen komen.

In de Midkap kon Air France-KLM op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel werd 1,0 procent meer waard, gevolgd door TomTom dat 0,9 procent bijschreef.

Fugro bleek de gebeten hond met een verlies van maar liefst 7,6 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Toch verwachtte analist Dirk Verbiesen van KBC Securities dat de markt ietwat gerustgesteld zou zijn door de resultaten van de bodemonderzoeker, gezien de beter dan verwachte EBIT-marge, de goede kasstroom en de kosten die goed onder controle bleven. Volgens ING stond de koers van Fugro vanochtend voornamelijk onder druk door de aankondiging van de uitgifte van converteerbare obligaties. "Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verwatering van 10 tot 12 procent in oktober wanneer de aanvullende 40 miljoen euro aan obligaties wordt uitgegeven bovenop de aangekondigde 150 miljoen euro", aldus analist Quirijn Mulder van ING. Volgens de marktvorser betekent de uitgifte een lager rendement voor bestaande aandeelhouders, maar verandert er ondertussen weinig aan het schuldniveau.

Ook Philips Lighting gaf met 2,3 procent aanzienlijk wat beurswaarde prijs. Volgens portefeuillemanager Corné van Zeijl van Actiam kwam de koers onder druk te staan na zwakke cijfers van concurrent en sectorgenoot Cree.

Onder de kleinere fondsen won Wessanen 3,5 procent, terwijl BinckBank en Probiodrug respectievelijk 1,0 en 1,5 procent daalden.

Leren beleggen

Live koersen