Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 oktober 2016, 13:31 uur

De Europese Centrale Bank liet de belangrijkste rentestanden en het maandelijkse opkoopprogramma donderdag conform verwachting ongemoeid, en het is nog maar de vraag of de centrale bank in december wel ingrijpt. Dit zei macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets in een reactie op het rentebesluit.

"De ECB neigt in toenemende mate naar een neutraal beleid. Het aftellen naar het einde van quantitative easing klinkt nu weer iets luider", volgens Metcalfe. De strateeg sluit verdere verruimingsmaatregelen in december niet uit, "maar tenzij de groei vertraagt of de inflatiedata tegenvallen, is dit absoluut niet meer zo vanzelfsprekend als wij in de zomer nog dachten", aldus de marktvorser.

Daarmee lijkt het begin van het einde ingeluid van de ondersteuning van de markt voor staatsobligaties door centrale banken, aldus Metcalfe.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets stelde dat de ECB de Amerikaanse Federal Reserve lijkt te kopiëren als het gaat om hoe het monetaire beleid wordt gevoerd. "Ze zullen zelfs als ze de aankopen gaan afbouwen ongelooflijk mild blijven", verwacht de marktvorser. Volgens Aslam kan de ECB zich een zogenoemde 'taper tantrum' in de markt niet veroorloven. "Dat is het laatste dat de ECB wil", zei de marktanalist in een reactie.

"De inspanningen lijken hun vruchten af te werpen hetgeen terug te zien is in de ontwikkeling van de inflatie en als het gaat om de kredietverstrekking", zei Aslam verder. Een eventuele verlaging van het inflatiedoel van twee procent noemde Aslam een gevaarlijke strategie.

Voorzitter Mario Draghi benadrukte in zijn toelichting dat, hoewel de inflatie in de komende maanden naar verwachting verder oploopt, er nog geen tekenen zijn van een duidelijke onderliggende opwaartse trend.

De euro/dollar beleefde een volatiele middag. Aanvankelijk noteerde het muntpaar stabiel rond de 1,0985, om vervolgens tot boven de 1,10 te stijgen en daarna weer te dalen tot 1,0956.

Leren beleggen

Live koersen