Redactie ABM Financial News - Dinsdag 25 oktober 2016, 18:08 uur

ASM International heeft in het derde kwartaal vermoedelijk aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit voorzien analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

ASMI liet bij de halfjaarcijfers weten voor het derde kwartaal te rekenen op een omzet van 135 miljoen tot 150 miljoen euro met een orderinstroom van 100 miljoen tot 130 miljoen euro. Daarbij zal de omzet in de tweede jaarhelft volgens AMSI hoger uitkomen dan in de eerste zes maanden.

Deze outlook werd destijds door analisten als zwak bestempeld. NIBC wees er op dat indien ASMI aan de eigen doelstellingen voldoet in het derde kwartaal, de onderneming in het vierde kwartaal een flinke prestatie zal moeten neerzetten om aan de toen geldende consensus te kunnen voldoen. De koers liep vervolgens een stevige knauw op.

Ook benadrukte NIBC uitspraken van ASMI dat de markt voor single wafer ALD met dubbele cijfers zal krimpen in 2016, als gevolg van een lage vraag uit het geheugensegment. Dit kan volgens het bedrijf niet worden gecompenseerd door de sterke groei in de segmenten logic en foundry. Deze woorden van ASMI kwamen voor analist Edwin de Jong als een "complete verrassing".

Jager of prooi

Verder zullen beleggers bij de komende kwartaalcijfers meer hopen te horen over de vermeende interesse van ASMI in Hitachi Kokusai Electric. Kepler Cheuvreux noemde de geruchten "niet erg geloofwaardig", maar Berenberg lijkt meer geloof te hebben in een mogelijke overname. Mogelijk moet ASMI dan wel afscheid nemen van het belang in ASM PT om de overname te kunnen bekostigen, aldus de Duitse zakenbank.

Kepler Cheuvreux meent dat ASMI eerder zelf een overnameprooi is dan de jager. Tokyo Electron en Lam Research zijn in de ogen van analist Peter Olofsen mogelijk geïnteresseerd in het Nederlandse bedrijf.

Aandeleninkoop

De beheerders van het Add Value Fund verwachten dat ASMI, overigens net als BE Semiconductor Industries, mogelijk een nieuwe aandeleninkoopprogramma zal aankondigen.

"Beide bedrijven beschikken over voldoende kasoverschotten om een aandeleninkoopprogramma te realiseren", aldus de beheerders. Voor ASMI wezen de marktvorsers verder op de mogelijkheid om "eenmalig een belastingvrije uitkering ten laste van de agioreserve te doen".

ASM International maakt woensdag nabeurs de kwartaalcijfers bekend, op donderdag gevolgd door een telefonische toelichting.

Dinsdagmiddag handelde het aandeel, op een iets hoger Damrak, 2,1 procent hoger op 38,33 euro.

Leren beleggen

Live koersen