Redactie ABM Financial News - Dinsdag 11 oktober 2016, 16:12 uur

Alcoa heeft in het afgelopen kwartaal een minder hoge omzet geboekt dan een jaar terug, terwijl de winst juist opliep. Dit bleek dinsdagmiddag uit de derde kwartaalcijfers van de aluminiumproducent die traditiegetrouw de aftrap van het Amerikaanse cijferseizoen markeren.

"Alcoa boekte stabiele resultaten en toonde veerkracht ondanks marktuitdagingen op korte termijn", zei CEO Klaus Kleinfeld.

Het is de laatste keer dat Alcoa cijfers rapporteert in zijn huidige vorm. Vanaf 1 november wordt het bedrijf opgesplitst in twee beursgenoteerde ondernemingen, namelijk Arconic, dat zich onder andere gaat richten op 'rolled products' als aluminiumplaten en folie, en Alcoa, waarin de bauxiet-, aluminium-oxide-, aluminium-, giet- en energie-divisies zijn ondergebracht.

In het derde kwartaal behaalde Arconic een 1 procent lagere omzet van 3,4 miljard dollar, terwijl de operationele winst na belastingen met 4 procent steeg tot 267 miljoen dollar. Hoewel de volumes in de automotive sector stegen, kon dit prijsdruk en een lagere omzet bij de commerciële transportactiviteiten niet compenseren.

Bij de activiteiten die vanaf 1 november onder de naam Alcoa verder gaan, bleef de omzet nagenoeg vlak op 2,3 miljard dollar en daalde de operationele winst na belastingen 15 procent tot 128 miljoen dollar, onder meer vanwege de lagere aluminiumprijzen en ongunstige wisselkoerseffecten.

In het derde kwartaal daalde de omzet van wat nu nog Alcoa is van 5,6 miljard naar 5,2 miljard dollar. Evenwel nam de nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders toe van 44 miljoen naar 166 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,32 dollar en dit was onder de 0,33 dollar die door FactSet geraadpleegde analisten hadden voorzien.

Outlook
Voor 2016 blijft Alcoa onverminderd rekenen op een stijging van de mondiale vraag naar aluminium met 5,0 procent, herhaalde het bedrijf dinsdag.

Het aandeel Alcoa daalde dinsdag in de elektronische voorbeurshandel ruim 4 procent tot 30,14 dollar.

Leren beleggen

Live koersen