Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 september 2016, 18:06

Er zijn weinig redenen om te verwachten dat de dollar sterk zal gaan stijgen. Dit schreef valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag, nadat de Amerikaanse munt verzwakte in reactie op het teleurstellende banenrapport.


"De belangrijkste vraag is of er een nieuwe sterke stijging van de dollar in het verschiet ligt. Wij denken van niet", zei Boele. De analist denkt dat de conjuncturele ontwikkeling in Amerika hiervoor niet overtuigend genoeg is. De economie groeit in haar visie niet snel genoeg, al rekent Boele wel op een lichte versnelling in 2017.

De bank wees erop dat de dollar sinds het einde van de afgelopen week aan het stijgen was, totdat vrijdagmiddag uit het maandelijkse arbeidsrapport bleek dat er in augustus 151.000 banen zijn bijgekomen. Er was gerekend op enkele tienduizenden banen meer. De stijging van de dollar werd veroorzaakt door commentaar van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, die zei dat de kans op een renteverhoging dit jaar is toegenomen.

ABN AMRO verwacht na het banenrapport over augustus dat de Amerikaanse centrale bank in december de rente met 25 basispunten verhoogt. De bank rekent dus niet op een verhoging bij de eerstvolgende bijeenkomst van de Fed in september. De Fed zal, zo verwacht ABN AMRO, dan in 2017 nog twee keer met 25 basispunten de rente opkrikken.

Eerder rekende ABN AMRO op geen enkele verhoging in 2016, maar was de verwachting dat er in 2017 drie verhogingen van elk 25 basispunten zouden worden genomen.

Een andere reden waarom Boele niet rekent op een stijging van de dollar is de verhouding tussen de groei van de economie en de inflatie. De inflatie ligt volgens de analist boven de groei en dit is ongunstig voor de dollar.

Daar komt bij dat de Amerikaanse reële rente laag is en ABN AMRO denkt dat dit nog wel even zal aanhouden. Alles bij elkaar genomen is het volgens Boele waarschijnlijk dat de meerjarige opwaartse trend van de dollar voorbij is en plaats zal maken voor een neerwaartse trend.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney