Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 september 2016, 15:02 uur

De Amerikaanse beurzen bleven donderdag vastzitten in de neutrale stand, nadat de Europese Centrale Bank de rente zoals verwacht ongewijzigd hield en geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigde.


Futures op de toonaangevende Amerikaanse indices noteerden pakweg een halfuur voor de openingsbel grofweg onveranderd, met uitslagen van enkele honderdsten van procenten voor zowel de future op de S&P 500 als die op de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq.

De futures reageerden ook nauwelijks op de wekelijkse cijfers voor de nieuwe steunaanvragen. Er werd rekening gehouden met een lichte stijging naar 265.000, maar de steunaanvragen daalden tot 259.000, van 263.000 een week eerder.

De ECB besloot donderdag intussen niet te draaien aan zijn belangrijkste knoppen, hoewel de inflatie in de eurozone hardnekkig laag blijft.

De euro steeg naar het hoogste niveau in drie weken ten opzichte van de dollar, nadat de ECB de rente handhaafde en het obligatie-opkoopprogramma van 80 miljard euro per maand handhaafde.

De euro/dollar steeg met 0,4 procent tot 1,1289 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1259.

De olieprijs steeg in aanloop naar de wekelijkse officiële voorraadcijfers uit Amerika. Beleggers verwachten een daling van de voorraden, na een parallel rapport van API woensdagavond. Dalende voorraden zijn vormen een steun in de rug voor de olieprijs.

Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate-futures noteerden 1,8 procent hoger op 46,31 dollar.

Op macro-economisch vlak werd donderdag voorbeurs verder bekend dat de Japanse economie sterker groeide dan de 0,2 procent die werd verwacht, namelijk met 0,7 procent.

Stijgers en dalers
Boekwinkelketen Barnes & Noble opende vandaag de boeken over het afgelopen kwartaal. Het aandeel verloor 4,9 procent.

Nieuws kwam van Supervalu, dat zijn winstverwachting voor het jaar verlaagde, vanwege prijsverlagingen, meer concurrentie en een lager dan verwacht gebruik van voedselbonnen bij de supermarktketen uit Minnesota Save-a-Lot. Het aandeel verloor 3,9 procent voorbeurs.

Hewlett Packard Enterprise kondigde woensdagavond bij de cijfers over het derde kwartaal aan dat het de softwareactiviteiten gaat fuseren met het Britse Micro Focus. De transactie kent een waarde van in totaal circa 8,8 miljard dollar. In het derde kwartaal steeg de nettowinst van 224 miljoen naar 2,3 miljard dollar, maar daalde de omzet met zes procent naar 12,2 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 2,6 procent lager.

Logitech won 2 procent nadat het bedrijf woensdag meldde dat aandeelhouder akkoord zijn met een dividendverhoging van 10 procent.

Apple zal vandaag opnieuw een blikvanger zijn, na de lancering van de iPhone 7 en een nieuwe Apple Watch woensdagavond. Het aandeel noteerde donderdagmiddag 0,6 procent in de plus.

Google, een onderdeel van Alphabet, krijgt van de Europese Commissie langer de tijd om te reageren op het mededingingsonderzoek dat loopt tegen de Amerikaanse zoekgigant. Dit maakte de toezichthouder van de Europese Unie donderdag bekend. Het aandeel lijkt vlak te gaan openen.

Slotstanden

Woensdag zat er ook al weinig beweging in de Amerikaanse aandelenmarkten. De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag vlak op 2.186 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.526 punten en de Nasdaq eindigde 0,2 procent hoger op 5.284 punten.

Leren beleggen

Live koersen