Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 september 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond de klok van drie uur circa 0,3 procent in het groen.


Alvorens de Fed vanavond in actie komt, kwam vanochtend al de Bank of Japan met zijn rentebesluit.

Financieel gerelateerde aandelen stegen aanzienlijk in Tokio, terwijl de Nikkei 225 index 1,9 procent hoger sloot, nadat de Bank of Japan de rente onveranderd hield op 0,1 procent negatief. Daarnaast introduceerde de centrale bank de doelstelling voor een rentetarief van 0 procent voor tienjarige staatsobligaties om zo de inflatie aan te wakkeren. Ondertussen bereikte de yield op de tienjarige obligatie woensdag voor het eerst sinds maart de 0 procent.

"Een steilere rentecurve geeft de motivatie voor de banken om klanten aan te moedigen om te lenen, en wordt meestal geassocieerd met een versterking van de economie", aldus Rebecca O'Keeffe, hoofd van de investeringen bij effectenmakelaar Interactive Investor.

Aangezien de meeste analisten geen verandering voorzien in de rentetarieven van de Federal Reserve, gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de begeleidende verklaring van het beleidsbepalende comité van de centrale bank. Verder is het vooral uitkijken naar hints voor een renteverhoging in december. De kans hierop is inmiddels opgelopen naar 58 procent, zei Ipek Ozkardeskaya, senior marktanalist bij London Capital Group.

De Fed komt vanavond om acht uur met zijn rentebesluit naar buiten, waarna voorzitter Janet Yellen een persconferentie geeft. Er staan geen andere noemenswaardige economische data op de agenda, buiten de wekelijkse olievoorraden. Een half uur voor de openingsbel hadden de olieprijzen de wind in de rug.

Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent op 44,81 dollar, terwijl een vat Brent 1,5 procent duurder werd op 46,58 dollar. In de markt is er hoop dat belangrijke olieproducerende landen volgende week tot een vorm van productiebevriezing komen.

De euro/dollar noteerde woensdag een halfuur voor het openen van Wall Street op 1,1150. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,135 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1160 op de borden.

Bedrijfsnieuws
General Mills en CarMax openden hun boeken voor de openingsbel, terwijl Beter Bath en Beyond hun resultaten vrijgeven na het slot van Wall Street woensdag.

General Mills heeft zijn omzet en resultaten in het afgelopen kwartaal zien afnemen maar het Amerikaanse voedingsconcern verwacht een verbetering van de netto-omzet in de rest van het boekjaar, bleek woensdag uit de cijfers van het bedrijf over de eerste drie maanden van diens gebroken boekjaar. Het aandeel stond 0,3 procent lager in de handel voorbeurs.

CarMax daalde 6,6 procent, nadat het concern teleurstellende tweedekwartaalresultaten boekte.

Microsoft liet dinsdag nabeurs weten het kwartaaldividend met 8 procent te verhogen. Daarnaast kondigde het een aandeleninkoopprogramma van maximaal 40 miljard dollar aan. Aandelen Microsoft noteerden in de handel voorbeurs 1,3 procent hoger.

Adobe behaalde in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst. De resultaten lagen hoger dan de markt verwachtte en in de handel voorbeurs koerste het fonds ruim vijf procent hoger.

FedEx boekte net als Adobe meer omzet en winst en verraste daarmee ook positief. Het aandeel FedEx noteerde bijna vier procent hoger.

Wells Fargo daalde woensdag 0,1 procent, na een adviesverlaging door J.P. Morgan, die wees op toenemende aandacht van de markt en toezichthouders voor de frauduleuze acties bij het concern in de nasleep van de hoorzittingen in de Senaat.

Slotstanden
Wall Street sloot dinsdag hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,03 procent naar 2.139,75 punten, de Dow Jones index won 0,05 procent op 18.129,96 punten en de Nasdaq sloot 0,12 procent hoger op 5.241,35 punten.

Leren beleggen

Live koersen