Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 september 2016, 15:01 uur

De futures voor Wall Street wijzen op een licht hogere opening, waarbij de markten het moeten doen met een gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws.

Wall Street koerst daarmee af op een licht herstel na de forse verliezen op dinsdag, in reactie op de lagere olieprijs en de aanhoudende onzekerheid over een renteverhoging van de Federal Reserve. Het nieuwe rentebesluit van de Fed staat gepland op 21 september.

"Met de Amerikaanse centrale bank in zijn stilte periode voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week woensdag staat er weinig in de weg van positieve stimuli om de markt verder te ondersteunen", aldus Michael Hewson van CMC Markets.

ABN AMRO merkte in een sectorrapport op dat het inprijzen van een Amerikaanse renteverhoging op korte termijn voor druk zal zorgen op de grondstofprijzen. Als dit proces is afgerond, rekent de bank echter op een stijging van de prijzen, omdat de verhouding tussen vraag en aanbod dan beter op elkaar is afgestemd.

De Amerikaanse importprijzen over augustus, die voorbeurs werden gepubliceerd, wezen op een verdere daling, vooral veroorzaakt door lagere brandstofprijzen. Er was maand op maand een daling van 0,1 procent voorzien, maar dat werd 0,2 procent.

Later op de dag worden de wekelijkse olievoorraden bekend gemaakt. De afgelopen weken leverde dit meer dan eens een beweging in de olieprijzen op.

Zowel een oktober-future op een vat West Texas Intermediatia als de november-future op een vat Brent handelden in aanloop naar de voorraadcijfers licht lager, elk van beide met ongeveer een half procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1223.

Bedrijfsnieuws
Het belangrijkste nieuws kwam voorbeurs van Bayer en Monsanto, die uiteindelijk hun flirt van de afgelopen weken afsloten met een deal van 128,00 dollar in contanten voor elk aandeel Monsanto. Bayer betaalt een premie van 44 procent. De ondernemingen verwachten tegen eind 2017 de deal te kunnen afronden. De Duitsers geven nieuwe aandelen uit, net als obligaties en krijgen van verschillende banken een brugfinanciering om de overnamesom van 66 miljard dollar op tafel te kunnen leggen.

Ford voorziet in 2017 een daling van de resultaten ten opzichte van 2016, gevolgd door een verbetering in 2018. Dit meldde de Amerikaanse autofabrikant woensdag tijdens een beleggersdag. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,1 procent lager op 12,25 dollar.

Philip Morris International kan rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de sigarettenfabrikant het dividend verhoogde met 2 procent naar 4,16 dollar per aandeel.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones Industrial Average sloot dinsdag 1,4 procent lager, de S&P 500 index verloor 1,5 procent en de Nasdaq index daalde 1,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen