Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 september 2016, 14:47 uur

De Amerikaanse futures wezen donderdagmiddag op een licht hogere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq circa 0,2 procent in de plus.

De beurzen in New York leken de nieuwe maand positief te beginnen. En dat terwijl september niet te boek staat als een sterke maand voor de markten. De S&P 500, die in augustus op maandbasis 0,1 procent verloor, daalde in september vaker dan dat er sprake was van een stijging.

En volgens marktstrateeg Sam Stovall van S&P Global Market Intelligence is dat effect nog sterker in jaren waarin er presidentsverkiezingen plaats vinden.

In afwachting van het banenrapport dat vrijdag verschijnt en waar vooral naar uitgekeken wordt in het kader van het rentebeleid van de Federal Reserve, moeten beleggers het vandaag doen met een reeks aan macro-economische publicaties.

Voor de openingsbel in de Verenigde Staten verschenen al de wekelijkse Amerikaanse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die met 2.000 stegen tot 263.000 stuks, en de arbeidskosten, die in het tweede kwartaal met 4,3 procent stegen. De arbeidsproductiviteit daalde in het kwartaal met 0,6 procent.

Later op de middag verschijnen nog de inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse industriesector over augustus van Markit en ISM en de bouwuitgaven in juli. Ook de Amerikaanse autoverkopen in augustus staan op de rol.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda verwacht niet dat de macro-economische publicaties veel invloed zullen hebben op het verloop van de handelsdag, maar de inkoopmanagersindexen zijn wel het meest toonaangevend.

"Uiteindelijk gaat het erom wat de beslissing van de Fed over drie weken kan beïnvloeden, en dat is vooral het banenrapport van morgen dus van de cijfers die vandaag verschijnen moeten we niet teveel verwachten", aldus de marktvorser.

Het euro/dollar valutapaar noteerde rond de klok van drie uur 0,2 procent lager op 1,1140.

Olie verhandelde na de forse dip van woensdag donderdag opnieuw lager. De oktober-future voor een vat ruwe olie daalde aan de Nymex 0,8 procent op 44,36 dollar en een vat Brent met levering november werd ook 0,8 procent minder waard op 46,57 dollar.

Stijgers en dalers
Campbell Soup opende donderdag de boeken over het afgelopen kwartaal. De omzet bleef nagenoeg gelijk op 1,7 miljard dollar terwijl onder de streep een nettoverlies van 81 miljoen dollar restte. Voor boekjaar 2017 verwacht het levensmiddelenconcern een toename van het aangepaste bedrijfsresultaat van 1 tot 4 procent en een omzet die slechts fractioneel zal stijgen. Het aandeel noteerde vanmiddag ruim 4 procent in de min.

Tassenmerk Vera Bradley boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 119 miljoen dollar en dat was licht boven de verwachting van de markt. De winst per aandeel kwam met 14 dollarcent uit boven de 13 dollarcent waarop analisten hadden gerekend. De outlook voor heel het boekjaar was voorzichtig. In de elektronische voorbeurshandel in Amerika werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Salesforce.com maakte woensdagavond laat kwartaalcijfers bekend en kwam met een guidance voor het huidige kwartaal die tegenviel. In de elektronische handel in Amerika noteerde het aandeel donderdagmiddag bijna 7 procent in de min.

General Electric heeft de verkoop van activiteiten op het gebied van kredietverstrekking en leasing in India afgerond. De activiteiten, met een waarde van ongeveer 400 miljoen dollar aan het eind van het tweede kwartaal, worden verkocht aan een consortium van voormalig GE Capital bestuurders. De desinvestering is onderdeel van de strategie om GE Capital flink in te krimpen en zich meer te richten op de industriële tak. Het aandeel steeg vanmiddag fractioneel.

Slotstanden

De Dow Jones index eindigde woensdag 0,3 procent in het rood op 18.400,88 punten, de S&P 500 verloor 0,2 procent op 2.170,95 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent op 5.213,22 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney