Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 september 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,8 procent in het rood.

"Er zijn wat winstnemingen na de enorme draai op maandag", wees Jasper Lawler van CMC Markets op het weggepoetste openingsverlies van maandag, wat resulteerde in flink hogere slotkoersen. De marktanalist noemde de winsten "niet houdbaar op korte termijn".

Beleggers kregen voorbeurs de vertrouwensindex van de National Federation of Independent Business over het Amerikaans kleinbedrijf in augustus te verwerken. De NFIB index daalde van 94,6 in juli naar 94,4 in augustus, waarmee de index ruim onder het 42-jarig gemiddelde van 98 bleef. Een recordaantal ondervraagden droeg de politieke onzekerheid aan als reden om niet uit te breiden.

Verder bleek uit cijfers van Goldman Sachs en The Retail Economist dat de Amerikaanse detailhandel afgelopen week flinke hinder ondervond van het slechte weer. De graadmeter daalde ten opzichte van de voorgaande week aangepast voor seizoensinvloeden met 4,5 procent. Vergeleken met een jaar eerder was er evenwel sprake van een stijging met 2 procent.

Maandagavond vonden beleggers steun in de woorden van gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve, die voorzichtigheid betrachtte in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie. Vrijdag noemde voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve van Boston een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank gelet op de huidige omstandigheden juist goed te verdedigen. Tot nu toe werd Rosengren net als Brainard beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid.

"Opmerkingen van Fed-bestuurders in de afgelopen dagen zal waarschijnlijk voor een groot deel ook de handel voor vandaag bepalen gelet op het gebrek aan economisch nieuws of evenementen", aldus marktanalist Craig Erlam van OANDA.

Later vandaag volgen nog cijfers over de Amerikaanse overheidsbegroting in augustus. Deze week volgen verder onder meer nog de nieuwste inflatieramingen, de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

In Europa was sprake van een voorzichtig positief sentiment, met een winst van 0,1 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. In Duitsland kwam de ZEW index vrij, die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft. De vertrouwensindex bleef in september ten opzichte van de maand ervoor ongewijzigd op 0,5. Er was evenwel een verbetering voorzien tot 1,5.

Beleggers kregen verder een stroom aan inflatiecijfers te verwerken. De Duitse inflatie bleef in augustus conform verwachting op maandbasis ongewijzigd en kwam op jaarbasis uit op 0,4 procent. In het Verenigd Koninkrijk bedroeg de inflatie in augustus 0,3 procent op maandbasis en 0,6 procent op jaarbasis. Deze niveaus lagen zowel op maandbasis als op jaarbasis 0,1 procentpunt onder de verwachting.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,3 procent op 16.729,04 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,1 procent op 3.023,51 punten. Uit China kwamen meevallende cijfers naar buiten. De Chinese industriële productie groeide in augustus met 6,3 procent, een hoger tempo dan de 6,0 procent in juli. De detailhandelsverkopen namen afgelopen maand met 10,6 procent toe, tegenover 10,2 procent in juli.

De cijfers waren aanleiding voor de Japanse zakenbank Nomura om de groeiverwachting voor de Chinese economie voor het derde kwartaal te verhogen naar 6,4 procent. Ditzelfde percentage voorzien de analisten ook voor het vierde kwartaal, om zo voor heel 2016 uit te komen op een groei van 6,5 procent.

Olie noteerde dinsdag in het rood na een teleurstellend rapport van het Internationaal Energieagentschap. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,4 procent op 45,16 dollar, terwijl een november-future Brent 2,0 procent lager bewoog op 47,34 dollar.

Het IEA voorziet voor dit jaar en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag dan eerdere ramingen. "Recente pilaren van een toenemende groeivraag, zoals India en China, wankelen", zei het agentschap. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag, dit kwam neer op een neerwaartse bijstelling van respectievelijk 100.000 en 200.000 vaten ten opzichte van het vorige maandrapport.

De euro/dollar noteerde op 1,1241. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1230 op de borden.

Bedrijfsnieuws
ManpowerGroup verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar dat werkgevers wereldwijd meer personeel op een tijdelijk basis inhuren. Met name in India, Japan, Taiwan en de Verenigde Staten signaleerde de Amerikaanse uitzender veel vertrouwen onder werkgevers om personeel in te huren. Brazilië, België, Finland en Italië lieten juist een zwak beeld zien.

De Japanse chipfabrikant Renesas Electronics bereikte overeenstemming over de overname van Intersil voor ongeveer 3,2 miljard dollar. Renesas betaalt 22,50 dollar voor ieder aandeel van de toeleverancier aan de chipindustrie. De acquisitie zal naar verwachting worden afgerond in de eerste helft van 2017. Het aandeel Intersil noteerde voorbeurs 9,0 procent hoger.

Apple noteerde voorbeurs 1,5 procent hoger, nadat T-Mobile US melding maakte van een recordaantal reserveringen van de nieuwe iPhone 7 afgelopen weekend.

Vliegtuigbouwer Boeing verwacht dat China in de komende twee decennia nog meer vliegtuigen nodig heeft dan eerder voorzien. Voor de komende twintig jaar raamt Boeing de Chinese vraag nu op 6.810 toestellen met een totale waarde van circa 1 biljoen dollar. Eerder rekende de vliegtuigbouwer nog op 6.330 toestellen. Wereldwijd voorziet Boeing een vraag van 39.520 nieuwe toestellen met een totale waarde van 5,9 biljoen dollar. Het aandeel Boeing opent naar verwachting 1,1 procent hoger.

Juweliersketen Tiffany & Co benoemde Mark Erceg per 18 oktober als nieuwe financieel directeur. Erceg vervangt Ralph Nicoletti, die Tiffany in mei verliet voor een baan bij Newell Brands.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,5 procent hoger op 2.159,04 punten. De Dow Jones index eindigde 1,3 procent in het groen op 18.325,07 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,7 procent op 5.211,89 punten.

Leren beleggen

Live koersen