Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 september 2016, 14:58 uur

De Amerikaanse futures wijzen vrijdag rond het middaguur op een lagere opening van Wall Steet, terwijl beleggers inflatie-data verwerken. De futures van de Dow Jones Industrial Average en S&P 500 een halfuur voor opening 0,3 procent lager en de Nasdaq verloor 0,2 procent.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleken in augustus op maandbasis te zijn gestegen, meldde het Amerikaanse ministerie van arbeid. De consumentenprijzen stegen in augustus op maandbasis met 0,2 procent versus een ongewijzigd prijsniveau een maand eerder. Vooraf werd gerekend op een inflatie van 0,1 procent in augustus.

Later op de dag staat het Amerikaans consumentenvertrouwen in september zoals gemeten door de universiteit van Michigan, geagendeerd.

Marktanalist Ron van der Does van IG wees erop dat met de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers tevens het renteverhaal weer om de hoek komt kijken.

Donderdag stegen de aandelenmarkten in Europa en Amerika nog na een reeks aan met name teleurstellende Amerikaanse macro-economische publicaties, waardoor de kans op een spoedige renteverhoging door de Fed weer een stuk kleiner werd.

Vrijdag lijken handelaren zich al voor te bereiden voor de monetaire besluiten van de Federal Reserve en de Bank of Japan aankomende week, zei Hantec Markets analist Richard Perry.

Naar verwachting komt de Bank of Japan met een lichte uitbreiding van de stimuleringsmaatregelen, terwijl de Federal Reserve zijn monetaire beleid ongewijzigd laat.

Er staan geen toespraken gepland van centrale bank functionarissen voorafgaand aan het monetaire besluit op woensdag.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent op 43,09 dollar, terwijl een november-future Brent 1,8 procent lager bewoog op 45,75 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1206. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1239 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1244 op de borden.

Stijgers en dalers
Oracle kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het softwarebedrijf donderdag laat een teleurstellende winst en omzet rapporteerde. Het aandeel stond voor opening van de handel 2,4 procent lager.

Deutsche Bank, dat tevens is genoteerd in New York, verloor 9,1 procent, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie kenbaar maakte een boete aan bank te willen opleggen van 14 miljard dollar, vanwege de uitgifte van door hypotheken gedekte obligaties in aanloop naar de financiële crisis.

Novavax verloor maar liefst 86 procent, nadat de producent van vaccins donderdag laat bekendmaakte dat een vaccin tegen longinfecties niet de einddoelstellingen heeft bereikt in zijn laatste onderzoeksfase.

Apple, dat vrijdag startte met de verkoop van zijn nieuwe iPhone 7, bereikte donderdag het hoogste niveau in een jaar tijd. Vrijdag noteerde het fonds voor de openingsbel 0,4 procent lager.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot donderdag 178 punten of 1 procent hoger op 18.213 punten, de brede S&P 500 index steeg 1 procent tot 2.147 punten en de Nasdaq Composite index won 1,5 procent tot bijna 5.250 punten.

Leren beleggen

Live koersen