Redactie ABM Financial News - Maandag 12 september 2016, 14:56 uur

Wall Street koerst maandag af op een lagere opening, waarbij de vrees dat de Federal Reserve weldra de rente verhoogt de risicobereidheid onder beleggers wegneemt.

De futures op de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,3 procent lager, de futures op de S&P 500 index daalden 0,2 procent en de futures op de Nasdaq verloren 0,4 procent.

Daarmee zetten de Europese beurzen de neerwaartse trend van afgelopen vrijdag voort, nadat voorzitter Eric Rosengren van de Boston Fed zei dat een verhoging van de rente "aannemelijk kan worden gemaakt". Zijn commentaar wakkerde de verwachting aan dat een verhoging van de rente nog zeker dit jaar zal plaatshebben, met als gevolg dat zowel de Dow als de S&P onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde dook.

De Fed zal ook maandag een rol opeisen. Bestuurslid Lael Brainard geeft maandag een speech. "Beleggers hopen dat de dovish Brainard haar milde standpunt zal handhaven en de zorgen over de Fed-bijeenkomst zal verlichten", aldus Rebecca O’Keeffe van Inteactive Investestor.

Voorzitter Dennis Lockhart van de Atlanta Fed sprak maandag voor de National Association for Business Economics in Atlanta. In de vooraf gepubliceerde speech meldde Lockhart dat de Fed dichter bij een renteverhoging is gekomen. Voorzitter Neel Kashkari van de Minneapolis Fed geeft later op de dag een speech tijdens een seminar.

Het zijn de laatste toespraken van Fed-bestuurders, voordat de centrale bank de zogenaamde "stille periode" ingaat, in aanloop naar de tweedaagse beleidsvergaderingen van de Federal Open Market Committee op 20 en 21 september.

Daarnaast volgt de markt met argusogen de ontwikkelingen rond de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, nadat een dokter vrijdag vaststelde dat de presidentskandidaat een longontsteking heeft. De markt vrees dat het nieuws de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ondersteunt, wat door sommigen als een bedreiging wordt gezien voor de financiële markten.

Olie noteerde maandag lager. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,4 procent op 44,80 dollar, terwijl een november-future Brent 2,2 procent lager bewoog op 46,96 dollar. Uit het maandelijkse rapport van oliekartel Opec bleek dat landen die niet bij de Opec zijn aangesloten meer produceerden dan voorzien.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1217. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1241 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1232 op de borden.

Stijgers en dalers
Tesla noteerde in de elektronische handel voorbeurs vrijwel onveranderd, nadat de producent van elektrische auto's zondag een upgrade voor zijn autopilot aankondigde, die de veiligheid van het semi-autonome besturingssysteem aanzienlijk zou moeten verbeteren.

Wal-Mart steeg 1,3 procent, nadat Coven & Co het advies verhoogde naar van marktperform naar outperform. Het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 76 dollar naar 83 dollar.

Alphabet en Sanofi kondigden maandag de oprichting van een joint venture aan voor de behandeling van suikerziekte. Alphabet daalde voorbeurs 0,8 procent.

Slotstanden
Wall Street sloot vrijdag lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,5 procent naar 2.127,81 punten, de Dow Jones index verloor 2,1 procent tot 18.085,45 punten en de Nasdaq leverde 2,5 procent in tot 5.125,91 punten.

Leren beleggen

Live koersen