Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 september 2016, 17:51 uur

FNV luchtvaart is voor het grondpersoneel een onderhandelingsresultaat overeengekomen met KLM. Dit bevestigden KLM en FNV Luchtvaart dinsdag.

Het akkoord komt tot stand nadat de vakbond met stakingen dreigde, nadat de onderhandelingen stuk waren gelopen. Een rechtbank verwierp echter de mogelijkheid tot stakingen in het zomerseizoen waarmee een onderhandelingstroef voor de vakbond uit handen werd genomen.

Afgelopen vrijdag kondigde de vakbond nog een nieuw "strijdplan" aan, omdat er geen beter bod op tafel kwam, zei de vakbond, die al wel verbeterde toenadering zag. "We merken wel dat de spanning toeneemt", aldus de vakbond toen.

FNV kwam dinsdag tot een akkoord nadat "afspraken zijn gemaakt voor de langere termijn, en KLM bereid is de strijd aan te gaan tegen de race naar beneden".

"Wat KLM tot nu toe deed was bezuinigen, en daar wordt nu een streep doorgezet", zei een FNV persvoorlichter.

De inhoud werd aangepast naar een afspraak waarin staat dat alle grondmedewerkers onder andere een verbeterde winstdelingsregeling krijgen met in 2016 een gegarandeerde uitkering van 1.600 euro en in 2017 een gegarandeerde eenmalige uitkering van 1 procent. Per 2018 volgt een structurele loonsverhoging van 1 procent.

FNV drong in de afgelopen weken aan op een loonsverhoging van 1 procent voorafgaand aan 2018, maar stemde in omdat een bodem is geëist van 50 euro bruto per maand, wat " betekent dat de leden die tot 2.500 euro of minder bruto op maandbasis verdienen er wel 3 procent op vooruit gaan", aldus FNV.

De vakbond onderstreepte dat KLM akkoord is met het in vaste dienst nemen van 200 uitzendkrachten, en behoud van ouderendagen.

KLM zei dat dit voorstel in lijn is met de bezuinigingsdoelstellingen. KLM dringt de kosten met 700 miljoen euro onder het programma dat in 2014 werd aangekondigd.

Het onderhandelingsresultaat wordt nu voorgelegd aan de vakbondsleden.

"Het voorstel is van groot belang voor KLM en haar medewerkers en ik hoop dat we de periode van onrust achter ons kunnen laten", zei Aart Slagt, Executive Vice President HR & Industrial Relations KLM.

Met vier andere gondvakbonden was al een akkoord bereikt.

Het aandeel Air France-KLM noteerde dinsdag op 5,05 euro, een daling van 0,4 procent, op een rood Damrak.

Leren beleggen

Live koersen