Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 september 2016, 13:17 uur

Apple rekent erop dat Ierland in beroep zal gaan tegen het oordeel van de Europese Commissie dat de Amerikaanse techreus zo'n 13 miljard euro te weinig belasting heeft betaald aan Dublin. Dit zei topman Tim Cook donderdag in een televisie interview met de Ierse zender RTE.

Apple gaat zelf ook in beroep en de CEO heeft er vertrouwen in dat dit succesvol zal zijn. Ondertussen wordt het bedrag aan belasting dat Ierland volgens de Europese toezichthouder alsnog moet innen van Apple overgemaakt naar een geblokkeerde rekening, bevestigde Cook, hoewel hij benadrukte dat zijn bedrijf niet over de schreef is gegaan.

"We hebben niks verkeerd gedaan en de Ierse overheid heeft ook niks verkeerd gedaan", aldus de topman. "Het is gekmakend en teleurstellend. Het is duidelijk dat dit een politiek besluit is en niet feitelijk of juridisch is onderbouwd".

De Europese Commissie deed als toezichthouder van de Europese Unie sinds 2014 onderzoek naar mogelijke belastingdeals met Apple en kwam tot de conclusie dat het techbedrijf aanzienlijk minder belasting betaalde in Ierland, namelijk slechts 1 procent van zijn Europese winsten in 2003 tot 0,005 procent in 2014.

De Ierse regering kon woensdag nog geen overeenstemming bereiken over het aantekenen van een eventueel beroep. Een besluit daartoe wordt waarschijnlijk vrijdag genomen.

"Ik heb er vertrouwen in dat de regering de juiste beslissing neemt. Het is duidelijk dat de soevereiniteit van het land hier op het spel staat", zei Cook in het interview.

Na jaren van bezuinigingen is een belastingteruggave van 13 miljard euro voor de Ierse regering aantrekkelijk en een aantal politieke partijen vindt dan ook dat Dublin het oordeel van de Commissie moet overnemen. De regerende Fine Gael partij is echter bang dat het voor Amerikaanse bedrijven geen nut meer heeft om in Ierland te investeren wanneer dergelijke belastingvoordelen verdwijnen.

Cook bevestigde donderdag in zijn interview deze gedachte maar gaf ook aan dat wat de Ierse regering ook beslist, dit de plannen van Apple om zijn investeringen in het land uit te breiden niet zal beïnvloeden.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney