Redactie ABM Financial News - Maandag 5 september 2016, 13:07 uur

Saoedi-Arabië en Rusland gaan samenwerken om de oliemarkt te stabiliseren. Dit maakten de ministers van Energie van beide landen maandag bekend aan de zijlijn van de G-20 top in China.


De twee landen hebben een intentieverklaring ondertekend en gaan een overlegorgaan opzetten die de oliemarkt in de gaten moet houden en aanbevelingen zal doen om prijsstabiliteit te creëren. De Russische minister van energie, Alexander Novak, sprak van een historisch moment, terwijl zijn ambtsgenoot Khalid al-Falih de hoop uitsprak dat andere olieproducenten ook hun bijdrage zullen leveren aan het bereiken van stabiliteit binnen de oliemarkt.

De ministers committeerden zich maandag niet aan een eventuele productiebevriezing. Volgens Falih is dat op dit moment niet nodig.

"Het is een optie die de voorkeur heeft, maar niet per se op dit moment", zei de minister in een interview met Al Arabiya.

Maandagochtend stegen de olieprijzen vanwege het nieuws dat Saoedi-Arabië een "belangrijke" aankondiging zou doen. Nadat bekend werd dat het om een werkgroep ging, liepen de oliefutures weer wat terug. Rond de klok van één uur steeg de oktober-future voor een vat ruwe olie krap 3 procent en werd een vat Brent met levering november 3 procent duurder.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney