Redactie ABM Financial News - Maandag 12 september 2016, 18:42 uur

De productie van landen die niet tot de Organisatie van olieproducerende landen (Opec) behoren, is dit jaar sterker dan verwacht. Dit bleek maandag uit het maandelijkse marktrapport van het oliekartel.

Vooral de productie in Amerika bleek veerkrachtig, ondanks de lage olieprijzen.

Het rapport gaf verdeelde signalen over de productie van Saoedi-Arabië. De grootste olieproducent ter wereld zei tegen de Opec dat de productie in augustus licht is gedaald ten opzichte van een recordniveau in juli. Maar bronnen uit tweede hand zoals handelaren, vervoerders en consultants, zeiden tegen het oliekartel dat de productie van Saoedi-Arabië afgelopen maand juist was toegenomen naar 10,6 miljoen vaten olie per dag.

Opec, dat goed is voor een derde van de wereldwijde olieproductie, verwacht dat de productie van niet-Opec landen dit jaar met ongeveer 610.000 vaten per dag zal afnemen. Deze raming verschilt ongeveer 180.000 vaten per dag ten opzichte van de vorige voorspelling. De bijstelling komt grotendeels op het conto van de hoger dan verwachte Amerikaanse schalieproductie.

Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde maandag 2,3 procent naar 44,81 dollar. Een november-future op een vat Brent nam 2,2 procent af tot 46,95 dollar.

Leren beleggen

Live koersen