Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 september 2016, 13:11 uur

De verwachtingen voor de wereldeconomie zijn niet veranderd nadat een meerderheid van het Britse volk besloot om de Europese Unie te verlaten. Dit bleek donderdag uit de leidende indicatoren van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso).

De Parijse onderzoeksorganisatie bracht in juli het rapport met de leidende indicatoren niet uit omdat het referendum in het Verenigd Koninkrijk het lastig zou maken om de data juist te interpreteren. De leidende indicatoren zijn bedoeld om veranderingen in de toekomstige economische activiteit te voorspellen.

Voorafgaand aan het Brexit referendum gingen veel economen ervan uit dat een vertrek van de Britten uit de EU zou leiden tot veel onzekerheid waardoor de economische groei in Europa en daarbuiten zou vertragen.

Maar de indicatoren van de Oeso laten nu zien dat buiten het Verenigd Koninkrijk er nauwelijks impact is geweest.

"Alhoewel er onzekerheid blijft bestaan over de overeenstemming die het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk zal moeten bereiken met de EU, lijkt de volatiliteit van data in de weken volgend op het referendum te zijn afgenomen", zei de Oeso.

Volgens de organisatie zijn de vooruitzichten voor een aantal grote economieën juist verbeterd in de afgelopen maanden. De leidende indicatoren wijzen op stabiele groei voor het merendeel van de ontwikkelde economieën, waaronder de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot het begin van 2016 wijzen de indicatoren nu ook op economisch herstel van grote opkomende markten zoals China, Brazilië en Rusland.

De samengestelde index bleef in juli staan op 99,7, gelijk aan een maand eerder.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney