Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 september 2016, 18:28 uur

Onvermogen van beleidsmakers om diepgewortelde problemen in de grootste economieën van de wereld aan te pakken, zorgt ervoor dat de wereldeconomie in de sterkste groeivertraging zit in bijna dertig jaar. Dit schreef het Internationaal Monetair Fonds in een rapport dat donderdagmiddag verscheen voorafgaand aan de G20 bijeenkomst in China aankomend weekend.

En het leed is nog niet geleden, volgens het IMF. De organisatie, die zetelt in Washington, zinspeelde daarmee op een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei.

"Zonder krachtige beleidsmaatregelen zal de wereld langer last houden van tegenvallende groei", zei de voorzitter van het IMF, Christine Lagarde. Macro-economische data duiden er volgens het IMF op dat de groei van de wereldeconomie dit jaar verzwakt. En wanneer de organisatie zijn groeiverwachting voor 2016 opnieuw neerwaarts bijstelt, ten opzichte van de huidige 3,1 procent, zou dit het traagste groeitempo kunnen betekenen sinds de financiële crisis in 2009.

Volgens het IMF heeft de Amerikaanse economie te lijden onder de sterke dollar, zwakke export en matige vooruitzichten voor de lange termijn. Daarom is de kans groot dat de organisatie zijn groeiverwachting van 2,2 procent voor de Verenigde Staten naar beneden zal bijstellen in zijn volgende World Economic Outlook, begin oktober.

Ondertussen kampt Europa nog altijd met de naweeën van de financiële crisis, zoals hoge staatsschulden en werkloosheid. Japan blijft flirten met een recessie, in China vertraagt de economie en de gedaalde olieprijzen zorgen nog altijd voor problemen in opkomende markten als Brazilië en Rusland, twee landen waar de economie voor het tweede jaar op rij zal krimpen.

De grootste economieën van de wereld slaagden er tot nu toe niet om langetermijngroei te bevorderen via een hogere productiviteit, oordeelde het IMF. Meer dan twee jaar geleden beloofden de landen van de G20 nog dat de groei in 2018 2 procentpunt hoger zou uitkomen, maar binnenlandse politiek heeft die doelstelling gedwarsboomd. En bij zwakkere groei dreigen investeringen af te nemen en de handel af te zwakken. Verder is het IMF bezorgd over de ontwikkeling van de loongroei voor de middenklasse en laagbetaalden.

"Deze ontwikkelingen dreigen een nieuwe negatieve dynamiek te creëren, waarbij de politieke maatregelen uitblijven die moeten zorgen voor de structurele hervormingen die nodig zijn om de groei te bevorderen", waarschuwde de organisatie.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney