Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 september 2016, 13:11 uur

Olie is dinsdag verder weggezakt nadat het Internationaal Energieagentschap aangaf dit en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag naar olie te voorzien. Dit bleek uit het maandrapport van het agentschap.

Het IEA verwacht een zwakkere vraag uit Azië. Daarom zal de vraag naar olie dit jaar toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag. Dat bleken bijstellingen van respectievelijk 100.000 en 200.000 vaten ten opzichte van het vorige maandrapport.

Aan het eind van de ochtend noteerde de oktober-future voor een vat ruwe olie 2,2 procent lager op 45,26 dollar en daalde de prijs voor een vat Brent met levering november 1,9 procent lager op 47,40 dollar.

"Recente pilaren van een toenemende groeivraag, zoals India en China, wankelen", zei het IEA vandaag. "Na meer dan een jaar waarin de olieprijs rond de 50 dollar bleef hangen, lijkt het positieve effect van goedkopere brandstof te vervliegen".

Ondertussen blijven de landen die lid zijn van de OPEC op hoog niveau produceren waarbij Saoedi-Arabië de koppositie als meest producerende land heeft overgenomen van Amerika, volgens het agentschap. In augustus produceerde Saoedi-Arabië 10,6 miljoen vaten per dag, terwijl de Amerikaanse productie op 8,7 miljoen vaten per dag lag.

Leren beleggen

Live koersen