Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 september 2016, 18:19 uur

Gouverneur van de Federal Reserve Daniel Tarullo sluit niet uit dat de Amerikaanse rente dit jaar wordt verhoogd, maar wil hiervoor wel concreet macro-economisch bewijs. Dit zei hij vrijdag in een interview met CNBC.

De centraal bankier verklaarde dat hij "meer tastbaar bewijs" wil dat de inflatie dichter in de buurt komt bij de doelstelling van de Fed van 2,0 procent.

Tarullo, die als gouverneur stemrecht heeft binnen het beleidscomité van de Fed, wilde geen uitspraken doen over het tijdstip van een verhoging van de federal funds rate, en of de mogelijkheid bestaat dat dit in september gebeurt.

Wel wees Tarullo erop dat de gemengde macro-economische data van de afgelopen tijd ervoor zullen zorgen dat er tijdens de volgende beleidsvergadering een stevige discussie zal plaatsvinden onder de bestuursleden.

Eerder op de dag sprak een ander lid met stemrecht, Eric Rosengren, uit dat er redelijke argumenten zijn voor het verhogen van de rente, om zo te voorkomen dat de Amerikaanse economie oververhit raakt.

"Als we ons ervan willen verzekeren dat werkgelegenheid op peil blijft, dan is een geleidelijke aanscherping [van de rentetarieven] waarschijnlijk gepast", zei de voorzitter van de Boston Fed.

Robert Kaplan van de Dallas Fed was vrijdag tegenover Bloomberg voorzichtiger. Hij benadrukte dat het pad van renteverhogingen net zo belangrijk is als het exacte tijdstip.

Volgens de centraal bankier heeft de Fed alle middelen die het heeft kunnen gebruiken, ingezet om groei te genereren. "De realiteit is dat er ook structurele hervormingen nodig zijn en begrotingsbeleid, die het monetair beleid ondersteunen", aldus Kaplan.

Leren beleggen

Live koersen