Redactie ABM Financial News - Maandag 5 september 2016, 16:14 uur

De Europese Unie is samen met de nationale autoriteiten van 20 lidstaten bezig met de voorbereiding om Volkswagen boetes op te leggen vanwege de misleidende resultaten van emissietesten door de Duitse autofabrikant.

De Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EU, is van mening dat Volkswagen twee wetten heeft overtreden, zei woordvoerder Christian Wigland maandag tegen The Wall Street Journal. Het gaat om wetten over de verkoop van consumentengoederen en de bijbehorende garanties, en om wetten aangaande oneerlijke handelspraktijken van bedrijven richting consumenten.

Wigland zei dat de Commissie niet de bevoegdheid heeft om Volkswagen zelf boetes op te leggen voor het overtreden van Europese wetgeving. In plaats daarvan wil de EU coördinerend optreden bij het opleggen van boetes door de nationale autoriteiten van de lidstaten.

Volkswagen gaf ongeveer een jaar geleden toe sjoemelsoftware in ongeveer 11 miljoen dieselauto's te hebben geïnstalleerd om zo emissietesten te kunnen manipuleren.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney