Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 september 2016, 18:23 uur

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting de rentes onveranderd gelaten, net als de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

Het maandelijkse opkoopprogramma van 80 miljard euro zal tot eind maart 2017 "of zo nodig langer" lopen en in ieder geval totdat er bewijs is van een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie die in overeenstemming is met de inflatiedoelstelling van de ECB van rond de 2,0 procent. Momenteel ligt de inflatie in de eurozone daar ver onder.

Voorzitter Mario Draghi benadrukte in zijn toelichting diverse malen dat het beleidscomité van de ECB geen nieuwe maatregelen heeft besproken tijdens de vergadering donderdag, dus ook niet de opkoop van bijvoorbeeld aandelen of helikoptergeld.

In zijn toelichting maakte Draghi verder nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen bekend. De economische groei komt dit jaar met 1,7 procent licht hoger uit, maar zal in 2017 en 2018 juist licht lager uitvallen ten opzichte van de ramingen uit juni. Voor beide jaren wordt nu een groei van 1,6 procent voorzien.

De inflatie blijft de komende maanden nog zwak maar loopt tegen het eind van het jaar weer wat op. De verwachting van 0,2 procent voor 2016 bleef staan, terwijl de inflatieverwachting voor 2017 iets naar beneden werd bijgesteld, tot 1,2 procent.

Draghi hamerde in zijn toelichting ook op structurele hervormingen die Europese overheden moeten doorvoeren. Daarnaast benadrukte hij de effectiviteit van de huidige stimuleringsmaatregelen van de centrale bank, erop wijzend dat de impact van de Brexit groter zou zijn geweest zonder de kwantitatieve verruimingsmiddelen.

De euro steeg bij het gebrek aan milde taal van Draghi en noteerde boven de 1,13, terwijl de aandelenmarkten flink in het rood doken zonder het vooruitzicht van mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen later dit jaar. Europees breed stonden de meeste indexen ruim een procent in de min.

"Hoewel het doelbewust uitblijven van actie vandaag op zichzelf geen al te grote verrassing is, verwachtten we wel signalen die de financiële markten zouden voorbereiden op verdere verruiming later dit jaar", zei macrostrateeg Timothy Graf van State Street

Zijn collega Stephen Yeats was minder kritisch en vond dat er 'goede argumenten' waren voor de ECB om het kruit nog even droog te houden. "De eurozone heeft de Brexit-schok tot dusver goed doorstaan en de Raad van Bestuur van de ECB zal de beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later deze maand plaatsvindt, willen afwachten", aldus de marktvorser die verwacht dat de speculatie over verdere maatregelen voort zal duren.

Leren beleggen

Live koersen