Redactie ABM Financial News - Dinsdag 20 september 2016, 13:14 uur

DSM profiteert met de herfinanciering middels een obligatie van 750 miljoen euro aanzienlijk van de lage rentestand. Dit meldde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers dinsdag in een rapport. Hij merkte daarin op dat de rentecoupon daalde van 5,25 naar 0,75 procent met een looptijd van tien jaar.

Volgens de marktvorser levert dat het concern uit Heerlen op jaarbasis een besparing op van bruto 34 miljoen euro, ofwel 4 procent van het geschatte bedrijfsresultaat.

Van Beek ziet na deze herfinanciering en de herfinanciering van 500 miljoen euro tegen 1,0 procent in 2015 nog enige ruimte voor een verdere verlaging van de gemiddelde rente op de schulden van DSM.

Door de interne focus op vermindering van het werkkapitaal en de gedeeltelijke verkoop van het belang in Patheon, die circa 240 miljoen euro in de tweede jaarhelft oplevert, daalt de schuldpositie van DSM gestaag en de analist verwacht dat eind 2016 de nettoschuld op 2,1 miljard euro uitkomt, waardoor er financieel gezien grote ruimte is voor acquisities.

Het management geeft op kortere termijn echter prioriteit aan interne verbeteringen en het volledig integreren van overgenomen ondernemingen in de afgelopen jaren, tekende Van Beek aan.

Theodoor Gilissen Bankiers houdt op DSM Aanbevolen als advies bij een koersdoel van 68,00 euro. Op een groen Damrak noteerde het aandeel DSM rond het middaguur nagenoeg vlak op 59,17 euro.

Leren beleggen

Live koersen