Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 september 2016, 13:09 uur

ABN AMRO is positief gestemd over de ontwikkeling van de grondstofprijzen, maar verwacht wel dat het inprijzen van een Amerikaanse renteverhoging op korte termijn voor druk zal zorgen. Dit bleek woensdag uit een maandelijks sectorrapport van de bank.

De analisten stelden dat grondstofprijzen het goed hebben gedaan toen de financiële markten in het verleden renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank gingen inprijzen. Dat was volgens hen het geval omdat de Federal Reserve de rente verhoogde toen de economische groei ook toenam. Tegelijkertijd ondersteunden de renteverhogingen de dollar en dit drukte de prijzen van edelmetalen, aldus de analisten.

ABN AMRO rekent op een renteverhoging door de Fed in december van dit jaar, gevolgd door nog twee verhogingen in juni en in december van volgend jaar. In tegenstelling tot het verleden, zal de economische groei ditmaal echter gematigd zijn en worden overtroffen door de inflatie. Bovendien zal de reële rente waarschijnlijk laag blijven, waardoor de Amerikaanse dollar volgens de bank niet sterk zal stijgen.

Dit zijn positieve factoren voor grondstoffen, hoewel het inprijzen van de hogere rente op de korte termijn druk op de grondstofprijzen zal zetten. Als dit proces is afgerond, rekent ABN AMRO echter op een stijging van de grondstofprijzen, omdat de verhouding tussen vraag en aanbod dan beter op elkaar is afgestemd.

Leren beleggen

Live koersen