Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 september 2016, 18:27 uur

Centrale bankiers moeten zich niet te veel laten gijzelen door de verwachtingen in financiële markten, en markten moeten bedenken wat de Europese Centrale Bank al heeft gedaan, voordat ze om nog meer stimulering vragen. Dit zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank woensdag tijdens een congres in Wenen.

Over de verplichtingen die de ECB met zijn aangekondigde stimuleringsprogramma al is aangegaan, zei Knot: "Dat betekent effectief dat we tot eind 2020 de mate van monetaire verruiming zullen hebben die uit dat programma voortkomt. Het besluit om [de opgekochte staatsleningen] te herinvesteren is al genomen. Daar wordt weinig over geschreven. Wel wordt er veel gespeculeerd over wat de volgende stap is", zei het Nederlandse bestuurslid van de ECB.

"Ik denk dat het erg gevaarlijk is voor centrale banken om teveel de gevangene te worden van de verwachtingen van de financiële markten."

Knot zei dat als een nieuwe recessie zich zou aandienen, de ECB de instrumenten zou vinden om daarop te reageren. Toch waarschuwde hij dat onconventionele monetaire maatregelen minder effectief en risicovoller worden naarmate een centrale bank er langer mee doorgaat.

"Als je steeds meer geeft van wat in wezen hetzelfde medicijn is, dan neemt de effectiviteit af, en zul je waarschijnlijk meer negatieve neveneffecten krijgen" zei hij. "De uitruil tussen rendement en risico wordt dan steeds ongunstiger."

De ECB handhaafde vorige week de herfinancieringsrente op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief, terwijl het maandelijkse obligatie opkoopprogramma bleef staan op 80 miljard euro. Door de markt werd dit als een teleurstelling gezien omdat in elk geval een verlenging van het opkoopprogramma werd verwacht.

Leren beleggen

Live koersen