Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 september 2016, 11:50 uur

Het Damrak noteerde donderdagochtend in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) vlak tot licht lager.

De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,4 procent lager op 461,53 punten, de AMX noteerde vlak op 658,73 en de AScX daalde 0,1 procent tot 824,48.

"De AEX ligt er donderdag in afwachting van het ECB rentebesluit vrij vlak bij, waarbij Royal Dutch Shell een uitschieter is", aldus Ron van der Does van IG. De marktanalist merkte overigens op dat de impact van schommelingen in de olieprijs op de aan olie gerelateerde fondsen langzaam lijkt te verdwijnen.

Van het rentebesluit en de daarop volgende persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi verwacht Van der Does weinig, "zelfs als hij met een verrassing komt. Het besluit en de woorden van Draghi hebben meer effect op de valutamarkt, dan op de aandelenmarkten", aldus de marktanalist.

Vanuit Azië kwam het nieuws dat de Japanse economie in het tweede kwartaal van 2016 op jaarbasis is gegroeid met 0,7 procent. Bij een eerdere raming werd nog een groei van 0,2 procent gerapporteerd. Tevens werd bekend dat de Chinese export in augustus is gestegen met 5,9 procent op jaarbasis, terwijl de import met 10,8 procent toenam.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie steeg in juli met 2,5 procent op jaarbasis, na een groei van 2,9 procent in juni. Tevens werd bekend dat het Nederlands producentenvertrouwen in augustus fors is gedaald. De index daalde van 5,1 in juli naar 1,2 afgelopen maand, de sterkste daling in vijf jaar.

De Nederlandse consumentenprijzen stegen in augustus weer, nadat er in juli nog sprake was van deflatie. In augustus namen de prijzen op jaarbasis toe met 0,2 procent, na een daling van 0,2 procent in juli.

Olieprijzen liepen donderdag op. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 2,0 procent naar 46,40 dollar, terwijl de november-futures op een vat Brent 1,8 procent hoger noteerden op 48,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1249 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1244. op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 8 van de 25 aandelen in het groen, waarbij ABN AMRO met een winst van 0,8 procent het voortouw nam, gevolgd door Gemalto en Royal Dutch Shell met winsten van achtereenvolgens 0,7 en 0,5 procent.

Royal Dutch Shell zat in de lift, na berichten dat het concern momenteel een strategische herziening uitvoert om te kijken of het zijn Argentijnse downstreamactiviteiten gaat verkopen.

KPN verlaagde onder dwang van Autoriteit Consument & Markt zijn tarieven voor het gebruik van koperen aansluitlijnen. Eerder verhoogde het telecombedrijf met terugwerkende kracht de tarieven over de periode oktober 2012 tot en met juli 2015. Middels een dwangsom van 500.000 euro per dag met een maximum van 5 miljoen euro, eiste ACM dat KPN uiterlijk 19 augustus 2016 de tarieven met terugwerkende kracht zou verlagen en de nieuwe tarieven op zijn website zou publiceren. Dit deed het concern. Het aandeel noteerde vlak.

Diverse media meldden dat Unilever een mogelijke koper is van schoonmaakmiddelenfabrikant HG, nu investeerder Gilde Buyout Partners werk maakt van de verkoop van het onderdeel. Het aandeel noteerde 0,6 procent lager.

Samsung Electronics doet 6,3 miljoen aandelen ASML van de hand, de helft van de in totaal 12,6 miljoen aandelen die het de Zuid-Koreaanse techgigant in handen heeft. Samsung verkoopt de aandelen voor ongeveer 606 miljoen euro, maar blijft een belangrijke relatie van ASML. Dit stelde analist Tammy Qiu van Berenberg donderdag. Het aandeel ASML was met een verlies van 2,5 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Midkapfonds Air France-KLM steeg 0,9 procent. De Frans-Nederlandse lichtvaarder vervoerde in augustus minder passagiers en zag dat het vrachtvervoer onder druk bleef staan. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 7,2 miljoen passagiers, een daling van 1,8 procent op jaarbasis.

Refresco Group rondde de overname van de Amerikaanse bottelaar Whitlock Packaging af. Refresco betaalde 129 miljoen dollar voor Whitlock Packaging, waarmee de Rotterdamse bottelaar een positie verkrijgt in de grootste markt voor frisdranken in de wereld. Het aandeel won 0,8 procent.

TomTom noteerde 0,3 procent lager, nadat analisten van NIBC opmerkten dat de Apple Watch een concurrent vormt voor de sporthorloge van het bedrijf.

Onder de kleinere fondsen sprong Fagron er met een winst van 2,3 procent bovenuit, gevolgd door Lucas Boals en Holland Colours met winsten van achtereenvolgens 0,9 en 0,8 procent. AMG Advanced Metallurgical Group was de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent.

Onder de lokale aandelen viel Curetis op met een winst van 5,7 procent. Hunter Douglas was met een min van 2,8 procent minder gewild.

Leren beleggen

Live koersen