Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 september 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,6 procent op 440,73 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX eveneens een min resteerde van 0,1 procent.


De Europese bankensector oefende vrijdag een negatief effect uit op de beurs, zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx. "Nadat de bankensector even naar de achtergrond verdwenen was, speelt er weer duidelijk wat."

Sleutel wees op de stillegging van de handel in het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena, nadat de Italiaanse bank meer dan 7 procent daalde, en een potentiële megaboete voor Deutsche Bank die vrijdag aan het licht kwam.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil Deutsche Bank een boete opleggen van 14 miljard dollar vanwege de uitgifte van door hypotheken gedekte obligaties in aanloop naar de financiële crisis, bevestigde de bank naar aanleiding van berichtgeving van The Wall Street Journal. "Ze hebben niet met de boete ingestemd. Volgens mij hebben ze dat geld ook gewoon niet", zei Sleutel.

Verder bleek dat er bij de Bank of Japan verdeeldheid bestaat over een nog flexibeler monetair beleid, een paar dagen voorafgaand aan het nieuwste monetaire besluit. "Maar ik denk dat dit enkel op de achtergrond meespeelt, zei Sleutel. "Ik zie dat nu niet als een specifieke aanleiding van de daling van de AEX."

Op macro-economisch vlak moeten beleggers het stellen met een vrijwel lege agenda in Europa. Wel verschijnen data over de arbeidskosten en de loongroei in de eurozone. Cijfers uit de Verenigde Staten kunnen nog impact hebben op de richting in Amsterdam, waarbij onder meer het consumentenvertrouwen en inflatiecijfers verschijnen.

Daarnaast is het vrijdag optie-expiratie, wat volgens beleggingsspecialist Sleutel van Lynx "ook altijd wat invloed uitoefent op de koersen".

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent op 43,45 dollar, terwijl een november-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 46,02 dollar. Persbureau Reuters meldde dat de Iraanse export van ruwe olie in augustus op maandbasis met 15 procent steeg, wat toevoegt aan het bestaande overaanbod van olie op de markt, en daarmee druk zet op de olieprijs.

De euro/dollar noteerde op 1,1237, vrijwel ongewijzigd vergeleken met de start van de handelsdag en het slot in Europa op donderdag.

"Het is stil in de markt. Als er al in de afgelopen 24 uur ergens beweging was te bespeuren dan was het in de yen en het Britse pond. De laatste verloor wat terrein ten opzichte van de euro als gevolg ven het rentebesluit van donderdag. De yen steeg, nadat er binnen de Bank of Japan twijfel bestaat over de zin om verder te verruimen", zei valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,5 procent. Marktanalist Ron van der Does van IG beaamde dat er weinig nieuws was dat de koersstijging van Galapagos kon verklaren, maar wees er wel op beursgeruchten dat het bedrijf momenteel een "interessante" overnamekandidaat is.

Unilever daalde 0,4 procent na geruchten over een mogelijke overname door het Brits-Nederlandse concern van het Amerikaanse Honest. Aanwijzingen over een mogelijke overname van het Amerikaanse Honest door Unilever zijn niet echt verrassend, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag desgevraagd tegen ABM Financial News. De analist wees daarbij op het sterke profiel van Honest in het marktsegment voor producten voor persoonlijke verzorging, gericht op duurzaamheid en een sterke focus op verkoop via social media. "Zo'n overname zou goed aansluiten bij de vorige maand bekendgemaakte acquisitie van Dollar Shave Club, dat ook sterk scoort op al deze punten", zei de marktvorser desgevraagd.

HSBC startte met het volgen van AkzoNobel met een Reduceren advies en een koersdoel van 55,00 euro. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,5 procent lager.

ING Groep behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 1,5 procent. Ook andere financials ABN AMRO en Aegon noteerden circa een procent lager. Hekkensluiter was evenwel Gemalto met een verlies van 2,6 procent.

In de Midkap was ASM International sterkste stijger met een winst van 1,5 procent, nadat het aandeel recent nog stevig onder druk stond. Hekkensluiter was OCI, dat 1,5 procent afstond.

Onder de kleine fondsen was AND International Publishers koploper met een winst van 2,1 procent en Koninklijke Brill de grootste daler met een verlies van 2,0 procent.

Leren beleggen

Live koersen