Redactie ABM Financial News - Donderdag 15 september 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag tegen het einde van de ochtendhandel vrijwel vlak, in aanloop naar het rentebesluit van de Bank of England later op de dag.

De AEX noteerde 0,1 procent hoger op 441,37 punten, de AMX steeg 0,2 procent tot 635,19 punten en de AScX verloor 0,2 procent tot 811,18 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus is de markt donderdagochtend met name in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England en de publicatie van de notulen van de vergadering die aan het besluit vooraf ging. De markt hoopt volgens Schutte vooral inzicht te krijgen in de visie van de centrale bank over de staat van de Britse economie sinds de Britten besloten uit de Europese Unie te stappen. "Aangezien Britse macro-economische data een minder negatief beeld schetsen dan eerder werd verwacht, gaat de markt er van uit dat een verdere verlaging van de rente uitblijft", aldus Schutte. "Kortom, wat ligt er in het verschiet qua monetair beleid?" Begin augustus verlaagde de Bank of England voor het eerst in ruim zeven jaar de rente. De rente werd met 25 basispunten verlaagd tot 0,25 procent en dit is een historisch laag niveau.

Daarnaast kijkt de markt volgens de beleggingsadviseur uit naar een reeks Amerikaanse economische publicaties, waaronder over de detailhandelsverkopen, de producentenprijzen en industriële productie. "De markt hoopt een verser beeld te krijgen over de Amerikaanse economie om daarmee meer inzicht te krijgen over de kansen op een renteverhoging door de Federal Reserve", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd donderdagochtend bekend dat de werkloosheid in Nederland in augustus is gedaald tot 5,8 procent, versus 6,5 procent een half jaar eerder.

Daarnaast bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse detailhandel in juli op jaarbasis is gestegen met 0,9 procent. Gerekend in volumes was sprake van een stijging van 1,1 procent.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus op maandbasis zijn gestegen met 0,1 procent en op jaarbasis met 0,2 procent. Beide cijfers waren conform de verwachting.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone in in juli op jaarbasis gedaald van 31,1 miljard euro naar 25,3 miljard euro.

De centrale bank van Zwitserland heeft conform verwachting de negatieve rentestanden donderdag gehandhaafd, ondanks dat de vorige week aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank eventueel druk kunnen zetten op de Zwitserse frank. De Swiss National Bank hield de belangrijkste benchmark op 0,75 procent negatief.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus op jaarbasis gestegen. Op jaarbasis steeg het verkoopvolume vorige maand met 6,2 procent. Ten opzichte van juli daalden de verkopen in augustus met 0,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 43,39 dollar, terwijl een november-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 45,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1232. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1243 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1252 op de borden.

Stijgers en dalers

Van de hoofdfondsen was Galapagos met een winst van 2,0 procent de sterkste stijger, gevolgd door Gemalto dat 0,8 procent steeg.

JPMorgan Cazenove heeft het koersdoel voor ArcelorMittal verlaagd van 6,00 naar 5,40 euro met een ongewijzigd Neutraal advies, nadat de analisten de taxaties voor de staalreis aanpasten als gevolg van gewijzigde prijsramingen voor ijzererts, steenkool en staal. IJzererts- en kolenprijzen zijn dit jaar sterk gestegen als gevolg van een beter dan verwachte vraag, terwijl ook omstandigheden aan de aanbodzijde volgens de marktvorsers verbeterden. ArcelorMittal noteerde 1,0 procent lager, waarmee de staalgigant de sterkste daler onder de hoofdfondsen was.

NIBC heeft het advies op KPN verhoogd van Accumuleren naar Kopen, maar verlaagde het koersdoel van 3,85 naar 3,55 euro, waarbij analist Martijn den Drijver concludeerde dat het aandeel de afgelopen drie maanden "onterecht" met 15 procent is gedaald, aangezien het concurrentielandschap volgens hem voor KPN niet is veranderd. Hij voorziet voor de tweede helft van het jaar en 2017 tevens een verbetering van de EBITDA-marges en de vrije kasstroom. Het aandeel KPN verloor 0,1 procent.

Van de Midkapfondsen kon TomTom rekenen op de aandacht van beleggers. TomTom heeft zijn real time verkeersdienst in India en Bulgarije gelanceerd. Het concern maakte geen financiële details bekend. De verkeersdienst van TomTom bereikt in India en Bulgarije potentieel circa 1,3 miljard mensen. Het aandeel noteerde aan het eind van de ochtend 1,0 procent in de plus.

Vastgoedfonds Wereldhave zat donderdag in de lift en is van de Midkappers met een winst van 1,5 procent de sterkste stijger, gevolgd door BAM, dat 1,5 procent hoger noteert. OCI en Aperam waren met een verlies van 0,8 procent de sterkste dalers.

Van de kleinere fondsen stond Ordina in de belangstelling. Ordina-CEO Stépan Breedbeld stapt op per 1 april 2017. Breedveld wordt opgevolgd door Jo Maes. Het aandeel Ordina verloor 1,7 procent. Volgens NIBC Markets is de nieuwe CEO geschikt om Ordina te laten groeien.

HAL heeft de verkoop van AudioNova aan Sonova voor 830 miljoen euro afgerond. De transactie resulteerde in een netto boekwinst voor HAL van ongeveer 490 miljoen euro. Het aandeel verloor 0,3 procent.

R&S Retail Group heeft de aankoop van de schoenen- en kledingwinkelketen Brantano Groep, na goedkeuring van aandeelhouders, financiële instellingen en mededingingsautoriteiten, afgegrond. Het aandeel noteerde vlak.

Coca Cola European Partners heeft van Credit Suisse een initieel Neutraal advies gekregen en een koersdoel van 37,00 euro. Het aandeel won 0,7 procent.

Het bestuur van Atrium Real Estate Limited heeft goedkeuring gegeven aan de uitkering van een speciaal dividend van 0,14 per aandeel. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen