Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 september 2016, 11:58 uur

Het Damrak noteerde vrijdagochtend lager, vanwege de aanhoudende teleurstelling over het besluit van de Europese Centrale Bank om het beleid niet verder te versoepelen.


De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,3 procent lager op 458,05 punten, de AMX daalde 0,3 procent tot 655,35 punten en de AScX won 0,1 procent op 825,76 punten.

Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners beaamde dat het uitblijven van extra verruimingsmaatregelen van de ECB de reden is van de lagere koersen. Van Leenders wees er echter op dat de centrale bank de opties voor december heeft opengehouden.

Daarnaast wees de beleggingsstrateeg erop dat als de centrale bank donderdag bijvoorbeeld het obligatie opkoopprogramma verlengd zou hebben er uiteindelijk te weinig obligaties zijn om onder de huidige voorwaarden te kunnen opkopen. Het huidige programma loopt eind maart 2017 af.

De ECB heeft een aantal commissies ingesteld om onderzoek te doen naar mogelijkheden.

"Het feit dat de centrale bank nu een aantal commissies op dergelijke vraagstukken heeft gezet is niet verkeerd", aldus Van Leenders. "Er is nog tijd. Waarom nu je kruid verschieten?"

Tot slot wees Van Leenders op de lastige positie waar de centrale bank in zit. "Enerzijds roept de markt om extra verruimingsmaatregelen, anderzijds klinkt de kritiek dat de centrale bank de markt verstoort", aldus de beleggingsstrateeg. "Door deze geluiden te negeren laat de centrale bank zien bereid te zijn om risico's te nemen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in China met 1,3 procent in augustus op jaarbasis minder hoog uitkwam dan verwacht, terwijl de producentenprijzen in dezelfde maand met een min van 0,8 procent in een minder sterk tempo daalden dan aanvankelijk voorzien.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek dat de Duitse export in juli op jaarbasis is gedaald met 10,0 procent tot 96,4 miljard euro. De import daalde in juli op jaarbasis met 6,5 procent naar 76,9 miljard euro.

De industriële productie in Frankrijk is in juli op maandbasis gedaald met 0,6 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,1 procent.

In Spanje werd juist een stijging van de industriële productie in juli gerapporteerd. De productie steeg op maand- en op jaarbasis met respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent op 47,05 dollar, terwijl een november-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 49,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1272. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1277 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1256 op de borden.

Stijgers en dalers

Euronext voert per 19 september een aantal wijzigingen door in de samenstelling in de Midkap en Smallcap. De hoofdindex AEX bleef ongewijzigd. De AMX verwelkomt verzekeraar ASR Nederland en lichtbedrijf Philips Lighting, waardoor vastgoedfonds NSI en voedingsconcern Wessanen uit de Midkap verdwijnen en degraderen naar de AScX. De Smallcap kreeg verder Basic-Fit, ForFarmers en Sif Holding als nieuwkomers. AND International, DPA Group, Holland Colours, Koninklijke Brill en Neways Electronics verdwenen uit de AScX.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door NN met een winst van 1,2 procent, gevolg door Altice en Aegon met winsten van achtereenvolgens 1,0 en 0,8 procent.

SBM Offshore heeft het drijvend platform Turritella formeel opgeleverd, nadat het concern op 8 september het benodigde commerciële productie certificaat (COCP) voor de FPSO ontving. De lease en exploitatie contracten betreffen een initiële periode van 10 jaar met uitbreidingsopties tot een totaal van 20 jaar. Het aandeel verloor 0,7 procent.

ING heeft Ahold Delhaize vrijdag verwijderd van de favorietenlijst in de Benelux, maar hield wel vast aan de koopaanbeveling met een koersdoel van 26,00 euro. Het aandeel daalde 2,0 procent.

Philips gaat een nieuw product voor de behandeling van kanker op de markt brengen. Het product OncoSuite maakt het voor artsen mogelijk om tumoren te analyseren en daarmee zo min mogelijk schade toe te brengen aan gezond weefsel. Het aandeel won 0,3 procent.

Van de Midkap-fondsen was Air France-KLM vrijdag de sterkste stijger met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Delta Lloyd en Fugro met winsten van respectievelijk 1,2 en 0,9 procent.

Grandvision was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler, gevolgd door Aperam met een verlies van 1,3 procent.

Van de AScX-fondsen kon Ordina rekenen op de aandacht van beleggers, nadat ING het advies verhoogde van Houden naar Kopen en tevens het koersdoel opwaarts bijstelde van 1,00 naar 2,25 euro. Volgens analist Marc Zwartsenburg "suggereren de fundamentals van het bedrijf dat Ordina in de laatste fase zit van een omslag". Het aandeel won 5,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen