Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 september 2016, 11:51 uur

Het Damrak noteerde donderdagochtend hoger, waarbij de markt op de eerste dag van de maand werd overspoeld door Europese inkoopmanagersindexen, maar vooral wordt uitgekeken naar het Amerikaans banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,9 procent hoger op 458,23 punten, de AMX steeg 0,8 procent tot 650,96 punten en de AScX won 0,7 procent tot 816,82 punten.

Fondsmanager Cees Smit van Today's Groep wees op de beter dan verwachte overheidscijfers uit China als een mogelijke reden van de groene borden op het Damrak. Daarnaast is sprake van een nieuwe maand met nieuwe kansen, redeneerde hij. Er is volgens Smit weinig nieuws, waarbij de markt de focus richt op het Amerikaans banenrapport.

Uit cijfers van Caixin Media en onderzoeksbureau Markit bleek dat de groei van Chinese industrie in augustus is gestagneerd. De index daalde van 50,6 naar 50,0. De Chinese overheid rapporteerde echter een groei. Uit de cijfers van China's National Bureau of Statistics bleek dat de inkoopmanagersindex steeg van 49,9 in juli naar 50,4 in augustus.

De Japanse industrie kromp in augustus minder hard dan de maand ervoor. De Japanse inkoopmanagersindex noteerde in augutus op 49,5, versus 49,3 een maand eerder.

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in augustus in een lager tempo gegroeid. De index daalde van 52,0 in juli naar 51,7 in augustus.

De individuele Europese indexen lieten een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid in de Duitse industrie groeide in augustus in een lager tempo, de Franse industrie kromp in augustus opnieuw. Ook in Italië was sprake van een krimp. In Spanje groeide de industrie op eenzelfde tempo als de voorgaande maand en in Nederland trok de groei juist aan.

Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate noteerden donderdagochtend 0,2 procent hoger op 44,78 dollar, terwijl november-futures op een vat Brent 0,1 procent stegen tot 46,95 dollar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijwel vlak op 1,1155.

Stijgers en dalers
Van de AEX fondsen is Altice met een winst van 2,4 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, gevolgd door staalgigant ArcelorMittal en SBM Offshore met winsten van respectievelijk 2,3 en 1,8 procent.

KPN en ASML zijn de twee enige AEX-fondsen die in het rood noteren met verliezen van achtereenvolgens 1,3 en 0,2 procent.

Verzekeraars konden donderdagochtend rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Exane BNP Parisbas meldde te beginnen met het volgen van Nederlandse verzekeraars. NN Groep kreeg een Neutraal advies mee, terwijl Aegon op Underperform werd gezet. NN Groep steeg 1,1 procent en Aegon won 0,7 procent.

De Franse digitale beveiliger Gemalto heeft een opdracht ontvangen van het Noorse Posten Norge voor de levering van verificatie software. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Het aandeel won 0,9 procent.

Philips heeft Sophie Bechu voorgedragen als chief of operations en executive vice president. Bechu zal per 1 september 2016 aantreden en volgt Pasquale Abruzzese op. Het aandeel won 1,3 procent.

Van de Midkapfondsen kon Corbion rekenen op de aandacht van beleggers. Corbion steeg 0,2 procent, nadat NIBC het advies verlaagde van Accumuleren naar Neutraal en het koersdoel handhaafde op 25,00 euro, omdat het niveau van de actuele koers het onlangs verhoogde koersdoel inmiddels heeft bereikt.

Delta Lloyd steeg 2,3 procent, nadat Exane BNP Paribas startte met het volgens van het bedrijf met een Neutral advies.

AScX-fonds Lucas Bols en Rémy Cointreau zijn exclusieve onderhandelingen gestart voor het vormen van een joint venture. Binnen de joint venture willen de twee drankenconcerns samen de wereldwijde activiteiten van het merk Passoã exploiteren en verder ontwikkelen. Het aandeel steeg 1,5 procent.

NIBC heeft het advies voor Beter Bed verlaagd van Kopen naar Accumuleren en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 27,80 naar 25,00 euro. Analist Gerard Rijk wees op de zwakke vooruitzichten voor de Duitse markt voor het derde kwartaal. Rijk stelde dat een herstel in Duitsland in het vierde kwartaal wellicht te optimistisch is. Duitsland is goed voor 62 procent van de omzet van Beter Bed. Het aandeel won 1,0 procent.

Van Lanschot noteerde 4,2 procent hoger, nadat ING het koersdoel verhoogde van 23,00 naar 24,00 euro en het koopadvies handhaafde. De resultaten over de eerste zes maanden van het jaar waren volgens de analisten van de bank beter dan de door het bedrijf samengestelde consensus. Van Lanschot wordt met zijn IT-programma van 60 miljoen euro een efficiënte gespecialiseerde vermogensbeheerder volgens de marktvorser. Aangezien ING voldoende ruimte voor een hoger rendement ziet voor aandeelhouders spreken de analisten van een aantrekkelijk rendementsprofiel in de periode 2016 tot 2020.

ASR noteerde 0,3 procent hoger. Exane BNP Paribas gaf de Nederlandse verzekeraar een initieel Underperform-advies.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney