Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 september 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,2 procent op 443,39 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een winst resteerde van eveneens 0,3 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een "onverwachte stijging", na een lager slot op Wall Street dinsdag en weinig richtinggevend nieuws. Volgens Van Eerden speelden de stijgende olieprijzen de beurzen vanochtend evenwel in de kaart. "Hier wordt door de markt nog scherp op gelet."

Verder was er volgens de vermogensbeheerder vooral sprake van een "slappe, rustige beurs". Van Eerden voorziet in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november nog "behoorlijke bewegingen".

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat zowel de Franse als Italiaanse consumentenprijzen in augustus conform verwachting op maandbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 45,22 dollar, terwijl een november-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 47,32 dollar.

Later vandaag krijgen beleggers nog inzicht in de Amerikaanse wekelijkse olievoorraden en de importprijzen in augustus.

De euro/dollar noteerde op 1,1221. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1226 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen bleek ArcelorMittal koploper met een winst van 2,0 procent, gevolgd door SBM Offshore dat in het licht van stijgende olieprijzen 1,4 procent steeg. Ahold Delhaize won 1,1 procent. KBC Securities schreef dat Belgische leveranciers van Ahold Delhaize zich in een brief aan brancheorganisatie Belgian Association of Brand Manufacturers hebben beklaagd over onderhandelingen door het recent gefuseerde concern over prijskortingen. Na de voltooiing van de fusie tussen Ahold en Delhaize begon het Nederlands-Belgische concern direct met heronderhandelingen over prijzen met zijn 100 grootste leveranciers, waaronder Unilever, Lotus en Alpro. Het concern wil daarbij prijskortingen bedingen, vanwege de dankzij de fusie verkregen schaalvergroting.

RELX schreef 0,7 procent bij. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de uitgever van 17,50 naar 19,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten wezen op de groeiversnelling van RELX in de eerste zes maanden van dit jaar, wat het gat met de concurrentie vergrootte. Bovendien bracht de uitgever zijn portfolio volgens de marktvorsers verder op orde.

In de AEX droeg Galapagos de rode lantaarn met een verlies van 0,9 procent. Ook Altice kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen. De Franse dochteronderneming SFR van Altice dreigt in Frankrijk een boete te krijgen die in theorie kan oplopen tot een half miljard euro, zo schreef Les Echos dinsdagavond. Er zou niet gewacht zijn met samenwerken door Numericable en SFR totdat Numericable in oktober 2014 toestemming kreeg van de toezichthouders om een controlerend belang in SFR te nemen. In maart dat jaar bracht Numericable, een dochter van Altice, reeds een bod uit op zijn Franse sectorgenoot.

In de Midkap kon Flow Traders op bijval van beleggers rekenen met een winst van 0,7 procent. De flitshandelaar kwam dinsdag nabeurs met positief nieuws uit de Verenigde Staten. Verder stegen Aperam en PostNL tot 1,5 procent.

Air France-KLM bleek de gebeten hond met een verlies van 2,7 procent. Barclays verlaagde het koersdoel voor de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep van 9,10 naar 5,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten vrezen voor een verdere daling van de winst volgend jaar, aangezien de voordelen van lagere brandstofprijzen wegebben en stelden daarom het koersdoel neerwaarts bij, ondanks dat het aandeel momenteel nabij het laagste niveau in vier jaar tijd noteert. Kostenbesparingen kunnen de teruggang in prijzen van vliegtickets niet langer bijhouden, aldus Barclays. TomTom verloor 1,2 procent aan beurswaarde.

Onder de kleinere fondsen was Ordina net als dinsdag een opvallende stijger met een winst van 6,2 procent, terwijl Holland Colours 1,5 procent daalde.

Leren beleggen

Live koersen