Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 september 2016, 11:54 uur

Het Damrak noteerde rond de klok van elf uur hoger, na het positieve ontvangst van het rentebesluit van de Bank of Japan.

De AEX steeg 0,9 procent tot 448,32 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen tot 647,18 punten en voor de AScX een plus van 0,5 procent leidde tot een niveau van 832,00 punten.

De markt staat woensdag volledig in het teken van de Federal Reserve, dan nabeurs zijn rentebesluit publiceert. De Bank of Japan ging de Amerikaanse centrale bank woensdagochtend voor en meldde zijn monetaire beleid ongewijzigd te laten. De Japanse centrale bank introduceerde wel een tienjaars rentetarief. De BoJ wil de rente de komende tien jaar rond het nulpunt houden om zo de inflatie te stimuleren.

"Markten reageerden positief op het rentebesluit van de Bank of Japan", aldus Tycho Schaaf van Lynx. "De stijging wordt breed gedragen, waarbij met name de financials het goed doen", voegde de beleggingsspecialist toe. "Alle signalen staan op positief", vervolgde Schaaf, wijzend op onder andere de verwachting dat de Federal Reserve de rente niet zal verhogen. Schaaf verwacht wel dat de centrale bank een duidelijk signaal zal afgeven over zijn intenties voor de rente in december.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster meldden voorbeurs dat Nederlandse koopwoningen in augustus 6 procent duurder zijn geworden dan een jaar eerder. De stijging markeerde de sterkste groei in 14 jaar.

Olie noteerde in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent op 44,95 dollar, terwijl een november-future Brent 1,7 procent hoger bewoog op 47,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1150. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1160 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1169 op de borden.

Stijgers en dalers
ING Groep was met een winst van 3,3 procent woensdagochtend de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, in reactie op het rentebesluit van de Bank of Japan. Ook de overige financials presteerden sterk. ABN AMRO noteerde 1,3 procent hoger en Aegon won 2,8 procent, ondanks dat RBC Capital het koersdoel verlaagde van 4,40 naar 4,00 euro met een ongewijzigd Sector Perform advies.

Media meldden woensdag dat de aangekondigde overname van de resterende aandelen van het Franse onderdeel SFR door Altice met tenminste twee weken is uitgesteld, door een vertraging in het proces van goedkeuring door toezichthouders. Het aandeel steeg 2,9 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen.

SBM Offshore won 1,9 procent, nadat analist Dirk Verbiesen van KBC Securities meldde dat de vooruitzichten van SBM bij Petrobras, ondanks de aanhoudende onzekerheid over een schikking tussen SBM, de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras, veelbelovend blijven.

Royal Dutch Shell lag onder een vergrootglas van beleggers, nadat Fox News dinsdag meldde dat de Nigeriaanse overheid een rechtszaak gaat starten tegenover verscheidene oliebedrijven voor de illegale export van olie. Shell was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het aandeel steeg desondanks 0,4 procent.

Van de Midkapfondsen kon TomTom rekenen op de aandacht van beleggers met een winst van 2,4 procent, nadat UBS het koersdoel verhoogde van 8,50 naar 8,70 met een onveranderde koopaanbeveling. Bovendien kondigde de navigatiespecialist een nieuw contract aan met Subaru.

Alleen GrandVision en Philips Lighting verloren in de Midkap. GrandVision noteerde 0,2 procent lager. Philips Lighting verloor 0,5 procent.

Van de kleinere fondsen kon Esperite rekenen op de aandacht van beleggers. De Vereniging van Effectenbezitters vroeg aan Esperite per brief om opheldering over de op 29 augustus dit jaar aangekondigde plaatsing van aandelen en converteerbare obligaties.

Groothandelsgebouwen is in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een korte brand. De brand onstond op het dakterras van rooftopbar The Suicide Club. De brand had volgens het bedrijf waarschijnlijk een technische oorzaak en de schade bleef beperkt tot wat kapot terrasmeubilair. Het aandeel noteerde vlak op 46,00 euro.

Oranjewoud rapporteerde dinsdag nabeurs zijn resultaten over het eerste halfjaar van 2016. Het concern presenteerde een nettoverlies van 9,5 miljoen euro, waar in de periode een jaar eerder een winst werd geboekt van 1,1 miljoen euro. Inclusief reorganisatielasten daalde de operationele winst (EBITDA) van 23,5 miljoen vorig jaar naar 15,8 miljoen in de eerste helft van dit jaar. De omzet van Oranjewoud steeg het afgelopen halfjaar evenwel met 6,9 procent naar 983,1 miljoen euro. De orderportefeuille groeide van 3.129 miljoen naar 3.364 miljoen euro. Het aandeel noteerde vlak op 5,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen