Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 september 2016, 11:53 uur

Het Damrak noteerde dinsdagochtend licht lager, terwijl de AEX de consolidatie van maandag voortzet.


De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,2 procent lager op 463,5 punten, de AMX won 0,3 procent en steeg naar 657,42 punten en de AScX steeg 0,2 procent naar 824,08 punten.

"Het consolidatiepatroon van maandag wordt dinsdag vervolgd", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer. "Beleggers lijken wat winst te nemen, maar veel om het lijf heeft het niet. De markt kijkt uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van donderdag. Tot die tijd voorzie ik een afwachtende beurs", aldus Van der Schaaf.

Macro-economische data betroffen dinsdag tot nu toe de Duitse fabrieksorders van juli. De orders stegen met 0,2 procent op maandbasis. De binnenlandse orders lagen 3,0 procent lager, maar de buitenlandse orders stegen met 2,5 procent.

De groei van de economie over de eurozone kwam in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent op kwartaalbasis en 1,6 procent op jaarbasis. De verwachting lag op kwartaalbasis eveneens op een groei van 0,3 procent en 1,6 procent op jaarbasis. Een kwartaal eerder kwam de groei op kwartaalbasis uit op 0,5, een neerwaartse bijstelling met 10 basispunten, en op jaarbasis op 1,7 procent.

In de VS komen twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector over augustus naar buiten. Om 15.45 uur is dat de definitieve index van Markit die naar verwachting daalt naar 51,2 van 51,4. Om 16.00 uur volgt de ISM-index die in de prognose daalt van 55,5 naar 55,0.

Olie bood dinsdag een verdeeld beeld. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,3 procent naar 45,01 dollar, terwijl november-futures op een vat Brent 0,6 procent lager noteerden op 47,34 dollar. Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1164.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen stelde NN Group maandag nabeurs de ruilverhouding voor het stockdividend vast. Aandeelhouders ontvangen voor elke 44,51 aandelen een nieuw aandeel NN Group. NN ging met 0,5 procent op.

Galapagos stijgt 2,3 procent en is daarmee de sterkste stijger onder de AEX-fondsen. Een potentieel middel in de behandeling van idiopathische longfibrose dat Galapagos momenteel ontwikkelt, heeft in de Europese Unie de status weesgeneesmiddel gekregen.

Aegon ziet Chief financial officer Darryl Button per 1 december het bedrijf verlaten. Aegon doorloopt een grondig proces voor de keuze van een nieuwe CFO, in samenwerking met de raad van commissarissen, meldde de verzekeraar. Aegon noteerde dinsdag 2,3 procent lager.

Unibail-Rodamco krijgt van JPMorgan Cazenove een koersdoelverhoging van 255,00 naar 260,00 euro, terwijl het advies op Neutraal blijft staan. Het aandeel wint 0,3 procent.

Altice, maandag nog gewild, leverde 1,5 procent in. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel van 18,30 naar 15,30 euro en handhaafde het advies op Houden.

Fondsen met verlies waren bij de AEX in de minderheid. Unilever zakte 0,9 procent.

Van de Midkap-fondsen kwam OCI met cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. OCI heeft minder omzet behaald in de eerste zes maanden, terwijl de winst geholpen werd door eenmalige posten. De omzetdaling was vooral het gevolg van lagere verkoopprijzen en een productiestop bij OCI Nitrogen als gevolg van een brand. Voor heel 2016 verwacht de kunstmestfabrikant onder meer een stabiele productie van de Amerikaanse productiefaciliteit OCI Beaumont en van zijn fabriek in Nederland. De onderneming is van plan om in 2016 en 2017 de productie op te voeren in Amerika en Noord-Afrika. OCI zei dat de verwachtingen voor de vraag naar kunstmest positief blijven.

Delta Lloyd heeft de ruilverhouding voor het stockdividend maandag nabeurs vastgesteld.

Aandeelhouders ontvangen voor elke 36,62 aandelen een nieuw aandeel Delta Lloyd. De verzekeraar stelde na de halfjaarcijfers een interim dividend van 0,10 euro per aandeel aan aandeelhouders in het vooruitzicht. Ruim 58 procent van de aandeelhouders opteerde voor een dividend in contanten, de resterende aandeelhouders verkozen een dividend in aandelen. Het aandeel Delta Lloyd liep 2,9 procent op.

IMCD noteerde procent hoger. ING heeft het koersdoel op IMCD verhoogd van 38,80 naar 42,00 euro bij een gehandhaafd koopadvies. IMCD ging met 0,8 procent omhoog.

JPMorgan Cazenove verhoogde het advies van Neutraal naar Overwogen en verlaagde het koersdoel van Wereldhave van 60,00 naar 58,00. Wereldhave noteerde een winst van 2,9 procent.

VastNed kreeg van JPMorgan Cazenove er voor zijn koersdoel een euro bij waarmee deze uitkomt op 47,00. Het advies werd ook verhoogd en wel van Neutraal naar Overwogen. VastNed noteerde dinsdag rond 11.00 uur 3,1 procent hoger.

Arcadis liep bij de winnende fondsen 2,2 procent op, BE Semiconductors Industries won 1,1 procent.

De verliezen blijven, met uitzondering van OCI, bij de Midkap-aandelen beperkt tot 1 procent.

Bij de AScX-index was Fagron de sterkste stijger met een winst 3,3 procent, gevolgd door Brill dat 1,6 procent steeg.

Lucas Bols was de grootste daler met een verlies van 1,1 procent.

Lokaal kwam R&S Retail maandag nabeurs met cijfers. R&S heeft in de eerste zes maanden van 2016 een positief bedrijfsresultaat op een fiks hogere omzet geboekt. Onder de streep boekte het concern echter nog steeds een nettoverlies van 923.000 euro, versus een genormaliseerd verlies van circa 1,7 miljoen euro een jaar eerder. R&S gaf geen concrete voorspellingen voor het hele boekjaar, maar meldde wel te verwachten dat het nog enige tijd onrustig blijft in de retailsector. Het aandeel noteerde dinsdag procent.

Curetis heeft een evaluatiestudie afgerond van een nieuwe bloedkweekcartridge en brengt het product het derde kwartaal naar de Europese markt. Het aandeel noteerde procent hoger.

De prostaatkankertest ConfirmMDx van MDxHealth zal ook worden gebruikt door het ziekenfonds van de Amerikaanse staat Californië, Medi-Cal. MDxHealth zal nu proberen de test ook in Medicaid-programma's in andere Amerikaanse staten goedgekeurd te krijgen. Het aandeel MDxHealth procent .

TIE Kinetix was met een verlies van 4,0 procent de opvallendste daler op de lokale markt.

Leren beleggen

Live koersen