Redactie ABM Financial News - Woensdag 7 september 2016, 11:53 uur

Het Damrak noteerde woensdagochtend licht hoger, geholpen door de hogere koers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,4 procent hoger op 463,33 punten, de AMX steeg 0,1 procent naar 657,53 punten en de AScX noteerde vlak op 824,65 punten.

"Het is aan het aandeel Royal Dutch Shell te danken dat de index een plusje laat zien, want zonder zou de AEX gewoon vlak noteren", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA.

"Het wachten is op hetgeen de Europese Centrale Bank donderdag gaat zeggen nu de verwachting in de Verenigde Staten voor een renteverhoging dit jaar is geslonken naar maximaal één", meende Montfrooij.

Macro-economische data betroffen woensdag de industriele productie van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Duitsers zagen de productie over juli op maandbasis met 1,5 procent dalen na een stijging met 1,1 procent in juni, een opwaartse bijstelling met 30 basispunten. De daling op maandbasis was beduidend slechter dan de verwachte daling met 0,3 procent. "Dit was dan ook een teleurstellend cijfer, waar overigens niet op werd gereageerd, waarschijnlijk dankzij de hogere olieprijs", aldus Montfrooij.

Voor het Verenigd Koninkrijk kwam de industriële productie op maandbasis 0,1 procent hoger en op jaarbasis zelfs 2,1 procent hoger uit. De verwachting lag op een daling met 0,3 procent op maandbasis.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag de wekelijkse hypotheekaanvragen naar buiten. Vanavond volgt het Beige Book van de Federal Reserve, met daarin de belangrijkste economische ontwikkelingen in de twaalf districten die de Fed onderscheidt. De olievoorraden zijn verplaatst naar donderdag, in verband met de viering van Labor Day afgelopen maandag.

Olieprijzen liepen woensdag op. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,7 procent naar 45,14 dollar, terwijl de november-futures op een vat Brent 0,5 procent hoger noteerden op 47,50 dollar. Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1241, nagenoeg onveranderd vergeleken met de stand bij het sluiten van de Amsterdamse beurs op dinsdag.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 1,1 procent gesteund door de opgelopen olieprijs.

NN Group profiteerde met een winst van 0,6 procent van een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux van Houden naar Kopen. De analisten stelden het koersdoel opwaarts bij van 27,50 naar 32,00 euro.

Kepler Cheuvreux verlaagde verder het koersdoel van Aegon van 4,80 naar 4,60 euro. Het advies bleef staan op Kopen. Aegon noteerde 0,3 procent lager en droeg daarmee de rode lantaarn.

Onder de Midkap-fondsen gaf Intertrust 0,8 procent prijs nadat grootaandeelhouder Blackstone 10 miljoen aandelen Intertrust plaatste bij institutionele beleggers. Blackstone houdt nu nog 34,26 procent van de aandelen in Intertrust.

OCI was evenwel de grootste daler met een verlies van 1,7 procent. Ook Wereldhave stond met een min van 0,9 procent onder druk, nadat de onderneming dinsdag al stevig onder druk stond na vrijgave van de halfjaarcijfers.

De aandelen in de Midkap bleven verder dicht bij huis, met Delta Lloyd als grootste stijger met een winst van 1,1 procent.

In de AScX-index viel een soortgelijk beeld waar te nemen met bescheiden plussen en minnen. Fagron zakte 2,1 procent en was daarmee verreweg de grootste daler. AMG Advanced Metallurgical Group won 0,9 procent en was daarmee één van de koplopers.

Accell Group zakte 0,2 procent, nadat NIBC het koersdoel verhoogde van 31,20 naar 32,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. ICT Group was met een winst van 0,6 procent in trek na het afronden van de overname van Nozhup.

Het lokaal genoteerde ASR Nederland kreeg van Kepler Cheuvreux een koersdoelverhoging van 20,50 euro naar 22,00 euro met een gehandhaafd koopadvies. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Basic-Fit kwam met een voorlopige schriftelijke reactie op kritiek van de VEB. Het prospectus dat Basic-Fit uitbracht bij haar beursintroductie leek aan te geven dat de leveranciers van fitnessapparatuur marketingkosten van Basic-Fit voor hun rekening namen, en in ruil daarvoor geen of minder kortingen op de aankoop van fitnessapparatuur verleenden. De fitnessketen liet de VEB inmiddels weten dat "zij wel kortingen bedingen op de fitnessapparatuur". In een later stadium volgt een gesprek tussen Basic-Fit en de VEB. Het aandeel Basic-Fit noteerde woensdag 0,4 procent lager.

Coca Cola European Partners was onder de lokaal genoteerde fondsen de sterkste stijger met 2,3 procent. Citi Research startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 41,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney