Redactie ABM Financial News - Maandag 5 september 2016, 11:54 uur

Het Damrak noteerde maandagochtend hoger, waarbij de AEX in staat bleek te consolideren. De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 0,4 procent hoger op 465.45 punten, de AMX won 0,3 procent op 655,36 punten en de AScX steeg 0,1 procent naar 818,60 punten.

"De AEX consolideert nadat de index vrijdag kans zag uit te breken", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA. "Positief nieuws betrof de goede data uit China en de relatief zwakke eurolanden als Italië en verder de olieprijs", aldus Montfrooij.

Montfrooij verwacht dat de markt na het middaguur zijn consolidatie vasthoudt, en zijn aandacht nu vooral laat uitgaan naar het beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.

Het regende vandaag inkoopmanagersdata, afkomstig van alle windstreken. Maandagmorgen vroeg kwam er uit China een bemoedigende inkoopmanagersindex voor de dienstensector over augustus naar buiten. Japan deed het met een daling van zijn index naar 49,6 een stuk minder goed.

Vervolgens waren achtereenvolgens de data van Italië, Frankrijk, Duitsland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Van de eurozone kwamen om 11.00 uur de detailhandelsverkopen over juli naar buiten.

De Italiaanse index steeg en viel beter uit dan verwacht. In Frankrijk gold hetzelfde, maar de Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector daar zakte beduidend weg van 54,4 naar 51,7. Daarmee kwam de index van de eurozone als geheel ook iets lager uit dan een maand eerder en viel deze flink onder de verwachtingen. De Britse index bleek flink te zijn hersteld in augustus. De index steeg van 47,4 in juli naar 52,9, waarop het Britse pond een verdere stijging ten opzichte van de euro liet zien.

De detailhandelsverkopen kwamen met een plus van 1,1 procent beter uit dan verwacht. Er was een stijging op maandbasis voorzien van 0,5 procent. Op jaarbasis kwamen de verkopen 2,9 procent hoger uit tegen een plus van 1,7 procent over juni. Op maandbasis werd het junicijfer met 10 basispunten neerwaarts bijgesteld naar een daling met 0,1 procent.

Olie werd maandag flink duurder. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 2,5 procent naar 45,26 dollar, terwijl november-futures op een vat Brent 2 procent hoger noteerden op 47,72 dollar. Aan het eind van de ochtend komt de Saoedische minister van energie met een mededeling naar buiten. Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1174.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een winst van 3,1 procent een zeer opmerkelijke stijger. Analisten van Jefferies schatten in een rapport in dat de Chinezen bereid zijn in het vierde kwartaal meer vaart te maken met het terugdringen van de capaciteit van zijn staalindustrie.

De recente koersval van SBM Offshore is een goed instapmoment. Dit schreven analisten van Société Générale maandag. "Veel drukte om niets", aldus de analisten van Société Générale, die hun koopadvies herhaalden met een ongewijzigd koersdoel van 14,00 euro. SBM loopt maandag met 4,5 procent op.

Altice is van plan om een bod uit te brengen op zijn resterende belang in het Franse dochterbedrijf SFR. De onderneming biedt 8 aandelen Altice A aan voor iedere 5 aandelen van SFR. Zowel het bestuur van Altice als van SFR hebben ingestemd met deze transactie. Het aandeel Altice noteerde 1,3 procent hoger.

Vopak en Exmar zijn in gesprek over een mogelijke overname van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van Exmar. Dit maakte het Nederlandse Vopak vrijdag nabeurs bekend en werd vervolgens door de Antwerpse scheepvaartgroep bevestigd. Vopak noteerde een winst van 0,4 procent.

Met een winst van 1,7 procent voor Shell op basis van een hogere olieprijs zijn de belangrijkste stijgers van maandag genoemd. Onder de hoofdfondsen bleven de verliezen beperkt tot 0,7 procent.

Van de Midkap-fondsen kondigde PostNL de inkoop van eigen obligaties aan. Het gaat om obligaties met een looptijd tot 2017 en 2018 en een coupon van respectievelijk 5,375 procent en 7,50 procent. PostNL heeft 400 miljoen euro gereserveerd voor dit obligatie-terugkoopplan. De terugkoop wordt gefinancierd uit de opbrengst van de verkoop van het belang in TNT Express, na de overname door FedEx, dat PostNL 643 miljoen euro opbracht.

Het bod is maandag gestart en loopt af op 13 september 2016. Het aandeel noteerde een winst van 0,8 procent.

Air France-KLM is van plan om zijn ombuigingsplannen te wijzigen. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van een bron. De in juli als CEO in dienst getreden Jean-Marc Janaillac zou in november met een nieuw voorstel naar buiten treden waarin de kosten flink omlaag moeten. Met het nieuwe plan, waar Bloomberg verder geen details over meldde, komt het oude Perform-programma te vervallen. Dat was het geesteskind van voormalig topman Alexandre de Juniac. Het aandeel steeg 0,5 procent. Montfrooij beoordeelde deze stijging in relatie tot dit mediabericht als lauw.

TomTom won 2,2 procent. NIBC Markets heeft het koersdoel op TomTom maandag verhoogd van 9,00 naar 10,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

Onder de Midkap-fondsen liet Flow Traders met een min van 0,7 procent het grootste verlies zien. Fugro was met een winst van 2,3 samen met TomTom een van de opvallendste stijgers.

Bij de AScX-index won DPA 3,1 procent, Fagron 2,4 procent en TMG 1 procent. KAS Bank zakte 1,9 procent en Kiadis 2,1 procent.

Lokaal viel Sif op met een koerswinst van 1,5 procent en Accsys, dat 2,4 procent bijschreef. Onder de fondsen met een afgetekende min bevond zich ForFarmers met een verlies van 1 procent.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney