Redactie ABM Financial News - Dinsdag 20 september 2016, 11:59 uur

De AEX index steeg 0,1 procent tot 445,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen tot 640,16 punten en voor de AScX een plus van 0,1 procent leidde tot een niveau van 829,44 punten.

De markt staat dinsdag volledig in het teken van de Bank of Japan en de Federal Reserve, die woensdag met hun rentebesluit naar buiten komen. "De markt opende lager, na het lagere slot van Wall Street en de verdeelde Aziatische beurzen, maar veert nu weer licht op", aldus fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow, die aangeeft met name benieuwd te zijn wat de Bank of Japan gaat doen.

Ook marktanalist Ron van der Does van IG voorziet weinig beweging op de effectenmarkten in aanloop naar het rentebesluit. "Beleggers wachten de uitslag van de Fed vergadering af", aldus Van der Does.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat Nederlandse consumenten in juli 2,2 procent meer hebben besteed dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Nederland in september flink is opgelopen ten opzichte van de voorgaande maand. De index steeg 6 punten tot een stand van 8.

De producentenprijzen in Duitsland zijn in augustus op jaarbasis gedaald met 1,6 procent, versus een daling met 2,0 procent in juli. Op maandbasis daalde het prijspeil in augustus met 0,1 procent.

Olie noteerde dinsdagochtend lager. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 43,47 dollar, terwijl een november-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 45,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1192. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1173 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1177 op de borden.

Stijgers en dalers
Van de AEX-fondsen was Altice dinsdag met een winst van 2,0 procent de sterkste stijger, gevolg door Unibail-Rodamco met een winst van 1,3 procent. ArcelorMittal was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler.

Galapagos noteerde dinsdagochtend 0,5 procent hoger. Het concern gaf 60.320 nieuwe aandelen uit door de uitoefening van warrants. CEO Onno van de Stolpe oefende 15.000 warrants uit. Twee andere leden van het directiecomité oefenden in totaal 10.000 warrants uit.

Ahold Delhaize noteerde 0,7 procent hoger. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wacht de uitspraak van de Stuurgroep Eerlijke Gedragscode over de heronderhandelingen van Ahold Delhaize met zijn leveranciers af, alvorens daar zelf een uitspraak over te doen. Dit antwoordde de minister maandag schriftelijk aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen over deze heronderhandelingen na de fusie tussen het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize.

Unilever sloot een overeenkomst over de overname van het Amerikaanse Seventh Generation. In 2016 bedroeg de omzet van Seventh Generation ruim 200 miljoen dollar. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Royal Dutch Shell wil het Filipijnse onderdeel Pilipinas Shell Petroleum Corporation naar de beurs brengen. Dit bevestigde de woordvoerder van de Filipijnse divisie van Shell, dinsdag. Het onderdeel wil 29,7 miljard peso, ofwel 629 miljoen dollar, ophalen. Het aandeel daalde 0,7 procent.

DSM plaatste een obligatie met een waarde van 750 miljoen euro. De obligatie met een looptijd tot 2026 kent een coupon van 0,75 procent. Het effectieve rendement kwam uit op 0,771 procent. Het aandeel noteerde vlak.

Van de AMX-fondsen kan PostNL rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel was met een winst van 2,0 procent de sterkste stijger onder de Midkappers. PostNL mag zijn tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2017 met gemiddeld 8 procent verhogen en daar bovenop kan nog een verhoging volgen. Dit meldde de Autoriteit Consument & Markt dinsdagochtend.

TomTom zal, zo denk NIBC, op de autoshow van Parijs nieuwe contracten melden en een update voor zijn orderinstroom verschaffen. Analist Martijn Den Drijver geeft aan dat TomTom gewoon is dat te doen en houdt dit keer rekening met twee nieuwe opdrachten. Hij verwijst daarbij naar nieuwe modellen van Peugeot en Hyundai waar de applicaties van TomTom in zijn meegenomen, al dan niet met navigatiecontent. NIBC heeft het advies voor het aandeel TomTom op Kopen staan met een koersdoel van 10,00 euro. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager.

Van de kleinere fondsen speelde Value8 zich in de kijker. Value8 heeft het bod op NedSense gestand gedaan. Na sluiting van de aanmeldingstermijn op donderdag 15 september van dit jaar was 0,47 procent van het geplaatste aandelenkapitaal van Nedsense aangemeld. Value8 houdt daarmee 66,31 procent van de uitstaande aandelen NedSense. Het aandeel Value8 steeg 0,8 procent en NedSense noteerde vlak.

Vastgoedfonds Klépierre haalde met de uitgifte van een 15-jarige obligatie 600 miljoen euro op. De obligatie, die op 29 september 2031 afloopt, heeft een coupon van 1,25 procent. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Deutsche Bank heeft het koersdoel voor Basic-Fit verhoogd van 15,60 naar 18,50 euro bij handhaving van het koopadvies. Het aandeel verloor 0,6 procent.

De boeken voor de beursgang van Takeaway.com zijn gevuld. Dit lieten twee bankiers tegenover ABM Financial News weten. De maaltijdbezorger, in Nederland bekend van Thuisbezorgd.nl, zal op 30 september een notering krijgen op Beursplein 5. Takeaway.com biedt maximaal 8,5 miljoen nieuwe aandelen en 10,6 miljoen bestaande aandelen aan, voor een bedrag tussen 20,50 en 26,50 euro.

Leren beleggen

Live koersen