Redactie ABM Financial News - Donderdag 15 september 2016, 18:51 uur

De Bank of England sluit verdere renteverlagingen niet uit wanneer de economische outlook in november gelijk is aan de verwachtingen in augustus. Dit bleek donderdag uit de notulen van het beleidscomité van de Britse centrale bank die werden vrijgegeven bij het rentebesluit.

In augustus vuurde de Bank of England een zogeheten bazooka aan verruimingsmaatregelen af; de rente werd verlaagd tot een historisch dieptepunt, het obligatie opkoopprogramma werd verhoogd en ook nog eens uitgebreid met bedrijfsobligaties en er werden maatregelen aangekondigd om de kredietverstrekking aan huishoudens en het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk te bevorderen. Dit alles om de eventuele impact van de Brexit op te vangen.

In augustus ging de Bank of England uit van een fors lagere economische groei in 2017, van 0,8 procent, waar eerder een groei van 2,3 procent werd voorzien. Dat was de sterkste neerwaartse bijstelling tussen twee inflatierapporten van de Bank of England ooit. De groei voor dit jaar bleef ongewijzigd op 2,0 procent.

Verder zei het beleidscomité destijds dat de economische groei in de komende drie jaar 2,5 procent lager uit zal komen dan waar men van uit ging voor de Brexit.

Uit de notulen die donderdag werden vrijgegeven naar aanleiding van het rentebesluit, bleek dat het Monetary Policy Committee verwacht dat met name de bedrijfsinvesteringen flink zullen teruglopen als gevolg van de referendumuitslag. Daarentegen lijken de consumentenuitgaven vooralsnog beter bestand tegen de impact van het verwachte vertrek uit de Europese Unie.

Volgens de Britse centrale bank is er sinds augustus geen nieuwe informatie over de lange termijn vooruitzichten voor de economie in het Verenigd Koninkrijk. Wel verwacht de Britse centrale bank dat de inflatie in de eerste helft van 2017 weer rond de doelstelling van 2 procent uitkomt. Dit is conform eerdere uitspraken dat het zwakkere Britse pond zal helpen de consumentenprijzen op te stuwen.

Kijkend naar de ontwikkeling van de economie op de korte termijn verwacht de centrale bank een groei van 0,3 procent in het derde kwartaal. In augustus werd nog uitgegaan van een groei van 0,1 procent. Ook wordt in de tweede helft van het jaar een minder sterke groeivertraging verwacht dan eerder voorzien. Daarbij lijkt de aanvankelijke impact van de vorige maand aangekondigde stimuleringsmaatregelen bemoedigend, aldus het beleidscomité.

Het Monetary Policy Committee stemde donderdag unaniem voor het handhaven van de rente op 0,25 procent en tornde ook niet aan het obligatieaankoopprogramma dat sinds vorige maand een omvang heeft van 435 miljard Britse pond. Opvallend was dat MPC leden Ian McCafferty en Kristin Forbes donderdag ook stemden voor obligatie-opkopen. Vorige maand stemden ze nog tegen het verhogen van het opkoopprogramma, maar was het tweetal wel voor een verlaging van de rente.

"De notulen van de beleidsvergadering laten zien dat de Bank of England nu nog afwacht of verdere monetaire verruiming noodzakelijk is mocht de eerder verwachte recessie zich niet aandienen. Het is evenwel goed mogelijk dat het huidige monetaire beleid een scherpe draai zal moeten maken om verdere stijging van de inflatie te voorkomen", schreef marktstrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets in een reactie op het rentebesluit.

Het Britse pond is in navolging van het rentebesluit gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Voor elk pond kregen beleggers achtereenvolgens 1,3190 dollar en 1,1738 euro, tegen 1,3237 dollar en 1,1775 euro voorafgaand aan het besluit.

Leren beleggen

Live koersen