Redactie ABM Financial News - Donderdag 15 september 2016, 13:12 uur

De Bank of England heeft conform verwachting het monetaire beleid ongemoeid gelaten nadat vorige maand nog een fors stimuleringspakket werd aangekondigd. Dit bleek donderdagmiddag uit het rentebesluit van de Britse centrale bank.

Het Monetary Policy Committee stemde unaniem voor het handhaven van de rente op 0,25 procent en tornde ook niet aan het obligatieaankoopprogramma dat sinds vorige maand een omvang heeft van 435 miljard Britse pond.

In augustus vuurde de Bank of England een zogeheten bazooka aan verruimingsmaatregelen af; de rente werd verlaagd tot een historisch dieptepunt, het obligatie opkoopprogramma werd verhoogd en ook nog eens uitgebreid met bedrijfsobligaties en er werden maatregelen aangekondigd om de kredietverstrekking aan huishoudens en het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk te bevorderen. Dit alles om de eventuele impact van de Brexit op te vangen.

Die impact lijkt evenwel minder groot dan aanvankelijk ingeschat en na een kortstondige dip in juli is de Britse economie weer wat opgeveerd. Bij de aankondiging van de nieuwe stimuleringsmaatregelen in augustus zei bankgouverneur Mark Carney dat de centrale bank de rente verder zou verlagen wanneer de Britse economie in de tweede helft van het jaar nauwelijks zou groeien.

Volgens economen van Bank of America Merrill Lynch zijn de vooruitzichten voor de Britse economie echter wat beter dan verwacht. Daarnaast wil de Bank of England waarschijnlijk de effectiviteit van de nieuwe stimuleringsmaatregelen afwachten, alvorens de rente ofwel eind dit jaar of pas volgend jaar verder te verlagen.

Het Britse pond is in navolging van het rentebesluit vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van de dollar en de euro. Voor elk pond kregen beleggers achtereenvolgens 1,3237 dollar en 1,1775 euro.

Leren beleggen

Live koersen