Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 september 2016, 18:17 uur

De Bank of England zal donderdag de rente handhaven op 0,25 procent en het obligatie opkoopprogramma op 435 miljard Britse pond. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.

In augustus vuurde de Britse centrale bank een zogenoemde bazooka aan verruimingsmaatregelen af; de rente werd verlaagd tot een historisch dieptepunt, het obligatie opkoopprogramma werd verhoogd en ook nog eens uitgebreid met bedrijfsobligaties en er werden maatregelen aangekondigd om de kredietverstrekking aan huishoudens en het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk te bevorderen.

Daarmee voldeed de Bank of England ruimschoots aan de verwachtingen, volgens Bank of America Merrill Lynch. "Nu de economische publicaties beter blijken dan verwacht, zal de Bank of England het beleid handhaven en verwachten we dus niet veel bijzonders van de bijeenkomst van het Monetary Policy Committee", schreven de analisten van de Amerikaanse bank in een voorbeschouwing.

Na een dip in juli lijkt het Verenigd Koninkrijk inmiddels van de Brexit shock bekomen. De Britse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Vorige maand zei bankgouverneur Mark Carney dat de centrale bank de rente verder zou verlagen wanneer de economie in de tweede helft van het jaar nauwelijks zou groeien.

Maar "de vooruitzichten zijn iets beter", aldus Bank of America Merrill Lynch. "En minister van Financiën Philip Hammond komt op 23 november met nieuwe begrotingsplannen. Dat is na het kwartaalrapport over de inflatie van de BoE en waarschijnlijk wil de centrale bank daarop wachten voordat er opnieuw actie wordt ondernomen. Dus we verwachten geen verdere maatregelen van de centrale bank dit jaar", aldus de analisten die verwachten dat de Brexit nog wel obstakels zal vormen voor het monetaire beleid van de Bank of England.

Ook Investec Economics verwacht dat de Britse centrale bank donderdag een pas op de plaats maakt. "Kijkend naar de twee beleidsinstrumenten, dat verwachten we dat de rente wordt gehandhaafd op 0,25 procent en het opkoopprogramma van Gilts op 435 miljard pond. Het zou verrassend zijn als er afwijkende meningen zouden zijn binnen het beleidscomité en we verwachten dan ook een stemverdeling van 9 voor en nul tegen", schreven de economen in een vooruitblik.

De marktvorsers wezen erop dat hoewel de economie weer lijkt opgeveerd na het EU referendum in juni, er mogelijk wel een sterk verschil is tussen Britse huishoudens en het bedrijfsleven. Zo lijkt het consumentenvertrouwen inmiddels weer hersteld en blijven de consumentenuitgaven sterk, maar kan van de bedrijfsinvesteringen mogelijk niet hetzelfde worden verwacht.

"We zijn niet zo optimistisch over de kapitaalinvesteringen van bedrijven. De onzekerheid over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zeker wanneer het gaat om de toegang tot handel, kan erop duiden dat sommige firma's hun investeringen terug schalen of in de ijskast zetten", aldus Investec Economics.

UniCredit verwacht net als andere marktvolgers dat de Bank of England het monetaire beleid donderdag handhaaft. "En de notulen zullen waarschijnlijk suggereren dar de meeste bestuursleden verwachten dat de rente voor het eind van het jaar opnieuw wordt verlaagd".

De Bank of England publiceert donderdagmiddag om één uur het rentebesluit met de bijbehorende notulen van de vergadering.

Leren beleggen

Live koersen