Redactie ABM Financial News - Maandag 12 september 2016, 13:26 uur

ABN AMRO schrapt 975 tot 1.375 banen in een nieuwe bezuinigingsronde, die eerder dit jaar al werd aangekondigd en waarin ondersteunende en controlerende functies moeten worden samengebracht in één bedrijfsonderdeel. Dit blijkt uit een intern document dat de bank vorige week publiceerde.

Het kostenbesparingsprogramma, Simplify genaamd, moet voor het einde van 2017 een afname van het aantal banen met 625 tot 950 opleveren, wat in de daaropvolgende jaren zal oplopen tot minimaal 975 en maximaal 1.375 banen tot 2020.

Door de bezuinigingsronde worden zowel interne als externe medewerkers geraakt, meldde de adviesaanvraag aan de raad van medewerkers van de bank.

De besparingen zijn nodig omdat het verdienmodel en de marges van de bank onder druk staan, onder andere doordat concurrenten de markt betreden met andere en goedkopere producten en diensten, en ook omdat regelgeving een steeds grotere kostenpost oplevert.

Ook de lage lange rente zet de marges onder druk. Het document verwijst naar initiatieven van directe concurrenten om de kosten verder te verlagen.

De reorganisatie moet ook leiden tot betere samenwerking tussen de onderdelen van de bank en een minder hiërarchische bedrijfscultuur. Uit een enquete zou dit jaar zijn gebleken dat medewerkers van ABN AMRO zelf het minst trots zijn op de "trage, hiërarchische en bureaucratische cultuur, waarin mensen meer met elkaar bezig zijn dan met onze klanten", stelde het document.

De grootste bijdrage wordt gevraagd van de controlerende afdelingen People Regulations and Identity (PR&I) en risicomanagement en strategie (RM&S), die samen de helft van de kostenbesparingen zullen moeten realiseren.

Een kwart van de kostenbesparingen moet komen van de zakenbank, de retailbank en de private bank en de resterende kwart van de afdelingen Finance en de IT-afdeling TOPS. In aantallen banen gemeten, zou het gaan om 150 tot 250 banen bij de zakenbank en 160 tot 200 banen bij de private bank en de retailbank.

Ruim de helft van de banen verdwijnt bij de ondersteunende functies en controlerende onderdelen. Daaronder vallen behalve PR&I en RM&S ook Finance en het onderdeel Corporate Office, dat het bestuur van de bank ondersteunt. In totaal moeten deze ondersteunende en controlerende functies de kosten met 30 procent terugdringen voor 2020.

De bank heeft het huidige sociaal plan voor medewerkers die hun baan verliezen verlengd tot 2017. Volgend jaar start een nieuw sociaal plan met een looptijd van drie jaar.

Leren beleggen

Live koersen