Redactie ABM Financial News - Vrijdag 19 augustus 2016, 14:52 uur

De Amerikaanse futures wezen circa een halfuur voor opening op een lagere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq 0,3 procent lager.

Wall Street zal vrijdag een volatiele week afsluiten, die gedomineerd werd door een debat over de vraag of de Federal Reserve de rentetarieven in september zal verhogen.

De verliezen laaiden donderdag na het slot op Wall Street op nadat voorzitter John Williams van de San Francisco Fed donderdag aangaf "liever eerder dan later" een nieuwe renteverhoging te zien, wat erop duidde dat hij zich in het kamp van de functionarissen bevindt die voor een renteverhoging in de komende maand zijn.

Eerder deze week duidde New York Fed voorzitter William Dudley er ook op dat een verhoging in september mogelijk is, terwijl Atlanta Fed voorzitter Dennis Lockhart sprak over "tenminste één" renteverhoging dit jaar.

De notulen wezen woensdag echter op een gelijke verdeling in voor- en tegenstanders over of een renteverhoging op de korte termijn moet plaatsvinden of er meer tijd genomen moet worden om te wachten op meer zekerheid over hoe de inflatie zich ontwikkelt.

De Amerikaanse beurzen wisten woensdag dankzij een eindsprint in het laatste half uur nog licht hoger te eindigen, nadat de notulen van de julivergadering van de Federal Reserve op verdeeldheid binnen het beleidscomité hadden geduid over het tijdstip om de federal funds rate te verhogen.

"Markten kunnen nu gaan uitkijken naar de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen gedurende Jackson Hole op vrijdag om een idee te krijgen over wat de mild gestemde leden van de FOMC drijft", zei Richard Perry, marktanalist bij Hantec Markets.

Vrijdag zijn er geen noemenswaardige toespraken van Federal Reserve functionarissen ingepland. Ook op macro-economisch vlak staan er vrijdag geen noemenswaardige publicaties ingepland.

De olieprijs noteerde lager. De september-future voor de New York Mercantile Index stond 0,6 procent lager op 50,64 dollar per vat.

De dollar noteerde lager ten opzichte van de euro.

Stijgers en dalers
Applied Materials heeft over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een flink hogere nettowinst geboekt in combinatie met een behoorlijke stijging van de omzet, meldde de Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie donderdag nabeurs. Het aandeel noteerde woensdag in de elektroniche handel 4,9 procent hoger.

Gap heeft afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt, als gevolg van herstructureringslasten en negatieve wisselkoerseffecten, bleek donderdagavond laat uit de financiële resultaten van het in San Francisco gevestigde concern. Gap stond 1,9 procent af.

Viacom stond 2,1 procent lager, nadat The Wall Street Journal meldde dat de lange worsteling voor de macht bij het concern nabij een einde komt.

Deere heeft in het afgelopen kwartaal als gevolg van recessie in de landbouw en zwakke markten voor bouwmaterieel een lagere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd en voorziet ook een lagere omzet voor het hele boekjaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal was het bedrijf wel iets positiever over de winstverwachting. Daarop steeg het aandeel 4 procent.

Slotstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een weinig inspirerende handelsdag iets hoger gesloten, geholpen door een rally in olieprijzen. De S&P 500 index steeg 0,2 procent naar 2.187,02 punten, de Dow Jones index dikte 0,1 procent aan op 18.597,70 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen op 5.240,15 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney