Redactie ABM Financial News - Maandag 15 augustus 2016, 14:57 uur

Amerikaanse futures wezen maandag op een hogere opening van Wall Street, met stijgende olieprijzen. Hiermee blijven de Amerikaanse aandelenmarkten op koers om voort te borduren op recente record slotniveaus.


Futures hielden de winsten vast na een nieuwe publicatie over de industriële activiteit in de staat New York, die wees op een verslechterd klimaat. Na de openingsbel volgt een publicatie over de huizendata in de Verenigde Staten.

Futures stonden maandag 0,2 procent hoger voor de S&P 500 index, 0,2 procent hoger voor de Dow Jones index en eveneens 0,2 procent voor de Nasdaq.

"Het lijkt enigszins rustig op macro-economisch vlak, met enkel de PMI index voor New York als in het oog springend", zei Craig Erlam, senior marktanalist bij Oanda.

Ondertussen bleek de PMI voorbeurs reeds negatief uitgekomen te zijn. De index bewoog terug naar negatief terrein in augustus, van 0,6 positief in juli naar 4,2 negatief. Cijfers onder 0 wijzen op verslechterde omstandigheden.

Vrijdag sloot Wall Street lager, terwijl bekend werd dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in juli een pas op de plaats hadden gemaakt, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel met voorlopige cijfers bekend.

De detailhandelsverkopen lagen afgelopen maand op hetzelfde niveaus als in juni. Economen rekenden op een stijging van 0,5 procent. Exclusief autoverkopen was in juli sprake van een daling van de verkopen met 0,3 procent.

Ondanks een lager slot voor de indices op vrijdag, werden er op weekbasis winsten neergezet, en kwamen de slotniveaus op vrijdag slechts licht onder de recordniveaus op donderdag uit.

Olie stond hoger. De september future noteerde maandag op de New York Mercantile Index 0,5 procent hoger op 44,68 dollar per vat.

Olieprijzen stegen op de hoop dat de lage olieprijzen de leden van de olie producerende landen (OPEC) ertoe zal bewegen een productiebevriezing te overwegen in een poging de marktprijs op te stuwen.

De dollar noteerde licht lager ten opzichte van de euro.

Stijgers en dalers
Het aandeel Apple kan maandag in de spotlichten komen te staan. The Washington Post meldde in het weekend op basis van een interview met CEO Tim Cook dat Apple niet voornemens is in het buitenland gegenereerde winsten terug te halen naar de Verenigde Staten.

Op overnamevlak werd bekend dat MAA (+0,7 procent) nabij een deal is om Post Properties (+0,6 procent) over te nemen voor circa 4 miljard dollar, en industrieel conglomeraat Honeywell International (-0,2 procent) zou dichtbij een overname van JDA Software zijn.

VS Slotstanden

Wall Street is vrijdag grotendeels in het rood gesloten, in navolging van de meeste Europese beurzen. De markten reageerden op een gemengde set macro-economische cijfers en bedrijfscijfers waren er nauwelijks, op kwartaalcijfers van JC Penny na.

De Dow Jones-index sloot 0,2 procent lager op 18.567,47 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2.183,90 punten en de Nasdaq won 0,1 procent tot 5.232,90 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney