Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 augustus 2016, 14:54 uur

De Amerikaanse futures duidden een half uur voor de openingsbel op een licht lagere opening voor Wall Street.

Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq ongeveer 0,2 procent lager.

Richtpunt van de dag zijn een aantal kwartaalcijfers, van toonaangevende namen als Procter & Gamble en Pfizer, maar zeker ook de persoonlijke inkomens en uitgaven in Amerika die vanmiddag verschenen.

Uit de cijfers bleek dat de inkomens van Amerikanen in juni met 0,2 procent zijn toegenomen terwijl de uitgaven met 0,4 procent stegen.

De PCE index, een belangrijke inflatie graadmeter voor de Federal Reserve, daalde van 0,2 procent in mei naar 0,1 procent in juni.

Volgens marktanalist Craig Erlam van OANDA kijken de meeste beleggers vooruit naar het banenrapport van vrijdag, maar moeten de cijfers van vanmiddag ook zeker niet uitgevlakt worden als het gaat om het belang in de afweging van de Fed om de rente al dan niet te verhogen in de komende maanden.

Of de rente dit jaar überhaupt nog wordt verhoogd, is een vraag die de markt bezig blijft houden. De kans dat dit op korte termijn gebeurt is in elk geval klein volgens beleggers, en wordt ingeschat op 12 procent.

Dallas Fed voorzitter Robert Kaplan pleitte dinsdag in een toespraak in Beijing voor "een geleidelijke en geduldige renteverhoging" gezien de aanhoudende uitdagingen voor de Amerikaanse economie.

Olie kende vanochtend een valse start en zakte weer onder de 40 dollar, maar richting het eind van de ochtend was sprake van herstel. Rond de klok van drie uur noteerde de septemberfuture voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,3 procent hoger op 40,58 dollar, en werd voor een vat Brent met levering oktober 1,8 procent meer betaald op 42,90 dollar.

De euro was een half uur voor de openingsbel 1,1198 dollar waard. De greenback noteerde ten opzichte van zijn Japanse evenknie op 101,54 yen.

Bedrijfsnieuws

Pfizer herhaalde dinsdagmiddag bij het openen van de boeken de outlook voor heel het jaar en voorziet een omzet van 51 miljard tot 53 miljard dollar, bij een aangepaste winst per aandeel van tussen de 2,38 en 2,48 dollar. De omzet steeg in het tweede kwartaal van 11,9 miljard naar 13,1 miljard dollar, terwijl de aangepaste winst per aandeel steeg van 0,56 naar 0,64 dollar. Hoewel de resultaten boven verwachting waren, daalde het aandeel in de elektronische handel in Amerika ruim 1 procent.

Procter & Gamble opende vanmiddag ook de boeken. De omzet daalde in de periode met 3 procent tot circa 16 miljard dollar, terwijl de brutowinst nagenoeg gelijk bleef op 7,7 miljard dollar. De nettowinst steeg flink, van 521 miljoen naar 1,95 miljard dollar, omdat het resultaat een jaar geleden sterk werd gedrukt door een eenmalige deconsolidatievoorziening van ruim 2 miljard dollar. Het aandeel noteerde een half uur voor de openingsbel in New York 1,3 procent in de plus.

Autoproducenten als Ford, General Motors en Fiat-Chrysler komen vandaag met hun maandelijkse verkoopcijfers.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot maandag 0,2 procent lager op 18.404,51 punten, de S&P 500 verloor 0,1 procent op 2.170,84 punten en de Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.184,20 punten.

Leren beleggen

Live koersen