Redactie ABM Financial News - Maandag 22 augustus 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse futures duidden maandag op een licht lagere opening voor Wall Street. Grofweg een halfuur voor opening van Wall Street noteerden de futures voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq zo'n 0,2 procent in de min.

De beurzen in New York worden maandag geconfronteerd met een gebrek aan nieuws en nauwelijks macro-economische publicaties.

Beleggers kijken vooral vooruit naar het eind van de week, wanneer er nieuwe Amerikaanse groeicijfers verschijnen en de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming plaats vindt.

"Jackson Hole was eerder een platform voor de Fed om wat duidelijkheid aan de markt te verschaffen en te waarschuwen voor aanstaande beleidsveranderingen, iets waar de markt momenteel ontzettend aan toe is", zei marktanalist Craig Erlam van OANDA, doelend op het feit dat de Amerikaanse centrale bank momenteel verdeeld lijkt over het precieze tijdstip van een nieuwe renteverhoging.

Vrijdag zal de voorzitter van de Fed Janet Yellen een toespraak geven op het symposium en naar haar woorden kijkt de markt reikhalzend uit.

"Momenteel gaan de markten uit van een renteverhoging in maart en als Yellen echt van plan is om eerder de rente te verhogen, dan moet ze vrijdag haar kans grijpen om die boodschap over te brengen", zei Erlam, die verwacht dat het tot aan vrijdag redelijk rustig zal blijven.

De dollar werd maandag duurder en olie juist goedkoper. Voor elke euro kregen beleggers 1,1295 dollar, terwijl dat voor het weekend nog ruim 1,13 dollar was.

Olie werd goedkoper nadat eind vorige week uit een rapport van Baker Hughes bleek dat het aantal boortorens dat in Amerika naar olie en gas boort vorige week is gestegen. Daarnaast is de hoop op een deal over een productieplafond binnen de OPEC weer afgenomen. De september-future voor een vat ruwe olie noteerde een halfuur voor de openingsbel ruim 2 procent lager op 48,04 dollar, terwijl een vat Brent 2,5 procent goedkoper werd op 49,58 dollar.

Als één van de weinige publicaties werd op macro-economisch vlak bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in juli is gestegen. De index kwam uit op 0,27, ten opzichte van 0,05 in juni, bleek maandag uit cijfers van de Chicago Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws
Pfizer kan vandaag op aandacht rekenen nadat de Amerikaanse farmareus aankondigde biotechfarmaceut Medivation over te nemen voor 81,50 dollar per aandeel. Pfizer verloor 0,6 procent in de handel voorbeurs. Medivation won 20 procent. Het bod, dat in contanten zal worden voldaan en unaniem wordt gesteund door de besturen van beide bedrijven, waardeert Medivation op 14 miljard dollar.

Eli Lilly en AstraZeneca maakten bekend dat ze van de Amerikaanse Food & Drug Administration goedkeuring hebben gekregen voor de versnelde ontwikkeling van hun potentiële medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.

In ander overname nieuws hebben China National Chemical Corporation en Syngenta groen licht gekregen van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) voor hun voorgenomen fusie.De goedkeuring van het CFIUS neemt een groot obstakel voor de fusie weg, want het comité heeft de macht om overnamedeals te blokkeren wanneer die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Het Zwitserse Syngenta, dat een notering heeft in New York, steeg bijna 11 procent.

CST Brands kwam overeen om de moedermaatschappij van supermarktketen Circle K, Alimentation Couche Tard over te nemen in een deal van 4,4 miljard dollar.

Het noodlijdende Valeant Pharmaceuticals International voegde 3,4 procent toe, nadat het farmaceutische concern bevestigde een nieuw CFO te hebben aangenomen.

Office Depot maakte bekend dat de huidige CEO, Roland Smith, volgend jaar met pensioen gaat. Verder gaat het management op de schop als onderdeel van de reorganisatie die de keten van kantoorartikelen doorvoert. In het aandeel werd voorbeurs niet gehandeld.

Slotstanden Wall Street
De S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.183,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent tot 18.552,23 punten en de Nasdaq eindigde vrijwel onveranderd op 5.238,38 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney