Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 augustus 2016, 14:48 uur

De Amerikaanse futures duidden rond de klok van drie uur op een licht lagere opening voor Wall Street. Een half uur voor de openingsbel noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq ongeveer 0,2 procent lager.

In het algemeen nemen beleggers volgens Craig Erlam van OANDA een afwachtende houding aan voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England donderdagmiddag en het banenrapport van de Amerikaanse overheid op vrijdag.

Een voorbode van dat rapport kreeg de markt vanmiddag, met de werkgelegenheidscijfers binnen de private sector in Amerika van ADP.

Er kwamen in juli 179.000 nieuwe banen bij, en dat was licht boven het aantal van 178.000 dat was voorzien. De banengroei voor juni, die aanvankelijk werd vastgesteld op 172.000, werd bijgesteld tot een stijging van 176.000 banen, waarmee de banengroei dus per saldo redelijk stabiel bleef.

Cijfers over de arbeidsmarkt zijn een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve.

"De arbeidsmarkt blijft een punt van zorg voor de Fed, en hoewel er nog altijd wordt gehint op een renteverhoging dit jaar, kunnen tegenvallende cijfers ervoor zorgen dat er in 2016 helemaal geen renteverhoging meer plaats vindt stelde markteconoom Ana Thaker van PhillipCapital.

Naast het banenrapport verschijnt vandaag ook de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de Verenigde Staten in de maand juli. De data verschijnen na de openingszoemer.

Erlam wees verder op het wekelijkse Amerikaanse olierapport dat later vanmiddag verschijnt. Olie is sinds een piek in juni alweer zo'n 20 procent gedaald en het aantal actieve boortorens in Amerika stijgt weer waardoor de zorgen over het wereldwijde overaanbod ook weer toenemen.

Een half uur voor de openingsbel in Amerika noteerde de september-future voor een vat ruwe olie aan de Nymex nog steeds onder de 40 dollar per vat, maar wel 0,7 procent hoger ten opzichte van het slot dinsdag, op 39,79 dollar. Brent verhandelde een half procent duurder op 42,03 dollar.

De euro was rond de klok van drie uur 1,1196 dollar waard.

Bedrijfsnieuws
Bedrijven als Time Warner en Office Depot openden vanmiddag de boeken over het afgelopen kwartaal. Tesla doet dat vanavond na de slotbel.

Time Warner rapporteerde over het tweede kwartaal een hogere aangepaste verwaterde winst per aandeel uit voortgezette activiteiten, van 1,29 dollar tegenover 1,25 dollar een jaar eerder. De omzet daalde met 5 procent naar 7,0 miljard dollar. Verder verhoogde het media- en entertainmentconcern de outlook voor heel het jaar. Het aandeel noteerde een half uur voor de opening van de handel 3,2 procent in de plus.

Office Depot boekte in het tweede kwartaal een winst van 210 miljoen dollar, na een verlies van 58 miljoen dollar een jaar eerder. De winst werd gespekt door de break-up fee van 250 miljoen dollar die de verkoper van kantoorartikelen ontving na het stuklopen van de fusie met Staples. Office Depot kondigde verder een strategisch plan aan om de winstgevendheid te verbeteren en gaat een kwartaaldividend uitkeren van 0,025 dollar. Het aandeel steeg vanmiddag 1,2 procent.

Intercontinental Exchange maakte woensdag bekend dat er in het tweede kwartaal een hogere winst en omzet is geboekt. Het was het zevende achtereenvolgende kwartaal dat ICE, het moederbedrijf van de New York Stock Exchange, een dubbelcijferige winstgroei neerzette. CEO Jeffrey Sprecher verwacht dat deze trend zich dit jaar doorzet. De beursexploitant rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van 1,5 miljard dollar en een nettowinst van 357 miljoen dollar. Het aandeel ICE steeg 2,3 procent.

Het aandeel FitBit beweegt mogelijk op de kwartaalcijfers die de maker van fitnesshorloges dinsdagavond vrijgaf. Die resultaten waren beter dan verwacht. In de elektronische handel in Amerika steeg het aandeel woensdagmiddag 7,5 procent.

Tesla, dat de boeken woensdagavond na het slot in New York opent, noteerde in de elektronische handel vanmiddag een half procent lager.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot dinsdag 0,5 procent lager op 18.313,77 punten, de S&P 500 verloor 0,6 procent op 2.157,03 punten en de Nasdaq eindigde met een verlies van 0,9 procent op 5.137,73 punten.

Leren beleggen

Live koersen