Redactie ABM Financial News - Maandag 29 augustus 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse futures wezen pakweg een half uur voor de openingsbel vlak, nadat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve vrijdag de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente tegen het einde van dit jaar zal verhogen verder aanwakkerde, hetgeen later op de dag nog eens werd versterkt door uitspraken van vicevoorzitter Stanley Fischer.

De futures van de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 futures en de Nasdaq futures noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,1 procent hoger.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag overwegend lager, nadat uit een speech van Yellen bleek dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen. Analist Craig Erlam van Oanda zag in de woorden van Yellen een bevestiging dat er binnen de Fed "duidelijk" meer animo is voor een renteverhoging "en dat voorzitter Yellen aan boord is".

Sommigen beschuldigden de centrale bank van het afgeven van gemengde signalen. "Ik ben nog steeds van mening dat je praktisch een codeboek nodig hebt om het beleid van de Fed te kunnen ontcijferen", merkte analist David Buik van Panmure Gordon schamper op.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat Amerikanen conform verwachting hun uitgaven en inkomens in juli wederom hebben zien stijgen. In juli namen de persoonlijke inkomens op maandbasis toe met 0,4 procent, gelijk aan de verwachting. De persoonlijke uitgaven stegen met 0,3 procent, wat eveneens gelijk was aan de verwachting voor juli. Amerikanen spaarden in juli 5,7 procent van hun besteedbaar inkomen.

Later op de dag staat de Dalles Fed-index van augustus geagendeerd.

Op macro-economisch vlak ligt het zwaartepunt komende handelsweek op vrijdag, wanneer het Amerikaans banenrapport van augustus verschijnt. "Een solide rapport zou de kans op een renteverhoging, misschien al tijdens de volgende bijeenkomst, verder versterken", aldus analist Charalambos Pissouros van IronFX Global.

De markt schat de kans op renteverhoging in september nog altijd flink lager in dan in december, hoewel er ook nog altijd economen zijn die dit jaar helemaal geen verhoging inprijzen.

De olieprijs noteerde maandag circa 30 minuten voor de start van de handelsdag in het rood. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate handelde 1,3 procent lager op 47,01 dollar en een oktober-future voor een vat Brent olie werd 1,3 procent goedkoper tot 49,28 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,2 procent lager op 1,1170, terwijl het Britse pond 0,5 procent daalde tot 1,3068.

Stijgers en dalers
Caesars Entertainment, de moedermaatschappij van het failliete Ceasars Entertainment Operating, kan zichzelf niet afschermen tegen claims ter omvang van 11 miljard dollar van obligatiehouders, zo oordeelde een Amerikaanse rechtbank vrijdag. Het aandeel daalde in de elektronische handel voorbeurs 27,6 procent.

Exxon Mobil daalde voorbeurs 0,2 procent en Chevron verloor 0,6 procent, vanwege de lagere olieprijs.

Herbalife noteerde gedurende de elektronische handel voorbeurs 2,7 procent hoger, vanwege het nieuws dat miljardair Carl Icahn aandelen Herbalife heeft bijgekocht. Vrijdag verloor het aandeel dik 2 procent, na het nieuws dat Icahn gesprekken zou hebben gevoerd over de verkoop van zijn belang in het concern.

Mylan steeg 2,4 procent, nadat de farmaceut meldde een goedkoper, generiek alternatief voor EpiPen te lanceren, na sterke kritiek over een drastische verhoging van het levensreddende geneesmiddel.

CEO Tim Cook heeft voor 135 miljoen dollar aan aandelen Apple ontvangen. Deze aandelen zijn onderdeel van het beloningsprogramma dat werd afgesproken bij het aantreden van Cook. Een deel van de aandelen is al weer van de hand gedaan, mede vanwege een belastingaanslag.

Slotstanden
Wall Street is vrijdag overwegend lager gesloten. De Dow Jones Industrial Average verloor 0,3 procent op 18.395,40 punten, de S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.169,04 punten, maar de Nasdaq index sloot 0,1 procent hoger op 5.218,92 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney